Nokia
IT&C

Nokia a ajutat Rusia să construiască un sistem de spionaj cibernetic

Nokia a ajutat Rusia să construiască un sistem de spionaj cibernetic. FSB folosește acest sistem pentru a asculta conversațiile telefonice și a intercepta e-mailurile și mesajele.

Nokia a pus bazele spionajului cibernetic din Rusia

Compania finlandeză Nokia a jucat un rol cheie în spionajul cibernetic al Rusiei prin construirea unui sistem de ascultare a conversațiilor telefonice și de interceptare a e-mailurilor.

„Luna aceasta, Nokia a spus că va opri vânzările în Rusia și a condamnat invazia Ucrainei. Compania finlandeză nu și-a amintit ce a lăsat în urmă: hardware-ul și software-ul care conectează cel mai puternic instrument de supraveghere digitală al guvernului la cel mai mare sistem de telecomunicații din țară” , se arată în investigația jurnaliștilor de la The New York Times.

Instrumentul respectiv se numește „Sistemul activităților de investigație” sau SORD și este, de asemenea, cel mai probabil folosit în acest moment. Acesta fiind folosit pentru a urmări susținătorii liderului opoziției ruse, Alexei Navalinîi.

Potrivit unor acte, descoperite The New York Times, timp de cinci ani, Nokia furnizează echipamente și servicii pentru conectarea SORD la cel mai mare operator de telecomunicații rus, MTS.

„Deși Nokia nu produce tehnologie de interceptare a comunicațiilor, documentele descriu modul în care a lucrat cu companiile ruse afiliate statului pentru a planifica, optimiza și depana conexiunea sistemului la rețeaua MTS.

Serviciul principal de informații al Rusiei, FSB, folosește SORD pentru a asculta conversații telefonice, interceptarea e-mail-urilor și mesajelor text, precum și pentru a urmări alte comunicări pe internet”, susține sursa citată.

Compania finlandeză a pornit sistemul de supraveghere rusesc

Documentele din 2008-2017 demonstrează că Nokia era conștientă că pornește sistemul de supraveghere rusesc.

Această activitate fiind esențială pentru Nokia pentru a face afaceri în Rusia, unde a devenit un furnizor de top de echipamente și servicii pentru diverși clienți de telecomunicații pentru a ajuta rețelele lor să funcționeze. Afacerea a generat venituri anuale de sute de milioane de dolari.

Andrei Soldatov, un expert în domeniul supravegherii digitale, a analizat actele companiei. Acesta a ajuns la concluzie că fără implicarea gigantului Nokia „nu ar fi fost posibilă crearea unui astfel de sistem”.

Nokia nu neagă acuzațiile

Reprezentanții Nokia nu au negat autenticitatea documentelor. Aceștia au declarat că aderă la standardele internaționale utilizate de mulți furnizori de echipamente de bază de rețea utilizate pentru supraveghere.

„Nokia nu are capacitatea de a controla, accesa sau interfera cu nicio capacitate legitimă de interceptare în rețelele deținute și operate de clienții noștri”, au precizat reprezentanții companiei.

Copania a îndemnat guvernele să stabilească reguli de export mai clare cu privire la locul unde poate fi vândută tehnologia și a spus că „condamnă fără rezerve” invadarea Ucrainei de către Rusia.

blank