Medical

Menopauza: ce se întâmplă cu adevărat în corpul femeii și cum poate fi gestionată mai ușor această etapă

Menopauza este o perioadă normală și naturală în viața unei femei. În menopauză, corpul femeii trece printr-o multitudine de schimbări. Deși este o perioadă plină de incertitudini și multe întrebări, specialiștii îți pot oferi cele mai potrivite sfaturi pentru a gestiona eficient menopauza.

În continuare, vei descoperi care sunt modificările care apar în organism și ce sfaturi oferă specialiștii pentru a te bucura de zile cu multe zâmbete, chiar și la menopauză.

Schimbările aduse de menopauză

  • Modificarea ciclului menstrual: La unele femei, ciclul menstrual devine neregulat (mai scurt sau mai lung), în timp ce la altele acesta se oprește brusc. Modificările care apar sunt dependente de fluctuațiile secreției de estrogen. Încheierea ciclului menstrual semnifică și sfârșitul ovulației, ceea ce înseamnă că nu mai poți rămâne însărcinată.

  • Scăderea nivelului de estrogen: Secreția de estrogen scade constant pe perioada menopauzei. Aceasta se reduce din ce în ce mai mult, ceea ce determină multiple modificări la nivelul organismului uman. Și alți hormoni (progesteron, testosteron) suferă perturbări ale sintezei. Există suplimente care substituie nivelul optim de hormoni. Poți întreba medicul dacă sunt potrivite și pentru tine.

  • Uscăciunea vaginală: Secreția scăzută de estrogen conduce și la o secreție vaginală mult diminuată. Aceasta poate fi răspunzătoare pentru apariția disconfortului în timpul contactului sexual. Te poți bucura de momentele plăcute cu partenerul tău folosind un lubrifiant. Pentru unele femei, poate fi utilă o perioadă mai lungă de timp pentru preludiu. Astfel de schimbări necesită a fi înțelese de ambii parteneri. Pentru aceasta, poți apela la un specialist în psihosexologie.

  • Risc crescut de a dezvolta osteoporoză: Diminuarea nivelului de estrogen crește riscul de a dezvolta osteoporoză și de fracturi. Poți preveni această boală degenerativă prin consumul alimentelor bogate în calciu, vitamina D și nu numai. De asemenea, medicul recomandă și suplimente alimentare cu vitamina D și calciu, iar dacă este necesar și alte medicamente.

Soluții pentru gestionarea menopauzei

  • Adoptă un stil de viață sănătos: Activitățile zilnice au un impact semnificativ asupra stării de sănătate. Respectă un program optim de somn și o rutină de seară. În acest mod, vei crea un reflex de a adormi la o anumită oră, iar insomnia dispare. Evită utilizarea electronicelor cu cel puțin o oră înainte de culcare. Suplimentar, poți face un sport sau efectua exerciții fizice de cel puțin 3 ori pe săptămână.
Citește și  Iată ce boală nouă generează ţigara electronică

  • Alege o dietă echilibrată: Alimentele introduse în dietă sunt esențiale pentru buna funcționare a organismului. Alege alimente cât mai naturale și evită produsele procesate.

  • Caută suport emoțional: Schimbările hormonale aduc și unele modificări ale afectului sau ale emoțiilor. Acumulate cu stresul cotidian, te pot face să te simți copleșită. Mergi la un cabinet psihologie Bucuresti și vorbește deschis cu specialistul despre cele mai eficiente tehnici pentru gestionarea emoțiilor.

  • Respectă indicațiile medicului: Medicul îți poate oferi sfaturi personalizate și tratamentul adecvat. Prin respectarea acestora, calitatea vieții tale crește semnificativ.

 

Menopauza este o etapă care aduce multe schimbări și provocări pentru o femeie. Cunoașterea mecanismelor din menopauză te ajută să te înțelegi mai bine și să găsești soluțiile potrivite. Dacă însă ai nelămuriri cu privire la gestionarea menopauzei, consultă medicul și psihologul și află ce este mai potrivit pentru tine.

 

Sursa foto: Freepik

 

 

blank