soldați
Actualitate

100.000 de soldați din 15 țări, 4 portavioane, în coasta Rusiei. În România se execută trageri

Aproape 100.000 de soldați din 15 țări, 4 portavioane se află în coasta Rusiei într-un exercițiu care a începuit zilele trecute și care durează până în luna mai. România este una dintre statele partiucipante. Oficial, în România și Polonia se fac trageri în poligon.

Vineri, 26 aprilie 2024, soldați NATO a demarat o demonstrație complexă a capacității sale de a integra capabilități comune de atac maritim de vârf. Aceasta va prelua controlul operațional al mai multor portavioane și grupuri de atac expediționar în sprijinul descurajării și apărării Alianței în cel de-al 75-lea an al său.

100.000 de soldați din 15 țări, 4 portavioane, în coasta Rusiei. În România se execută trageri

În timpul acestei iterații, Neptune Strike (NEST) include contribuții militare din partea Albaniei, Bulgariei, Danemarcei, Franței, Germaniei, Greciei, Italiei, Norvegiei, Olandei, Poloniei, României, Spaniei, Turciei, Suediei, Regatului Unit și SUA.

Acesta va fi primul NEST al Suediei de la aderarea la Alianță.

Printre principalele unități navale implicate, putem menționa portavionul francez FS Charles de Gaulle (R91), portavionul italian ITS Cavour (C550) și portavionul spaniol Juan Carlos I (L 61). La activitățile navale participă, de asemenea, LHD-ul turcesc TCG Anadolu (L 400).

În această primăvară, deși nu se află sub autoritatea operațională a NATO, pentru prima dată, Turcia va participa cu un grup de atac expediționar care va include forțe amfibii.

În plus, NATO va înființa și va opera un element de comandă înaintat (FCE) la bordul unei unități plutitoare pentru a-și demonstra capacitatea de a desfășura elemente de comandă mobile și autosuficiente – oriunde și în orice moment.

De asemenea, pentru prima dată, marina franceză va transfera autoritatea pentru portavionul Charles de Gaulle și unitățile sale afiliate sub comanda NATO pe durata NEST.

Obiectivele principale ale NEST sunt de a exercita capacitatea NATO de a menține libertatea de navigație și de manevră, de a securiza punctele strategice de strangulare maritimă, de a desfășura activități de descurajare și de vigilență și de a spori interoperabilitatea între națiunile aliate și partenere prin intermediul misiunilor de integrare aeriană și terestră pentru a promova capacitățile NATO de a desfășura operațiuni multidomeniu în mai multe zone operaționale comune (JOA).

Misiuni și în România

Citește și  Iată către ce destinații europene va relua TAROM zborurile

În timpul NEST, NATO va controla unități care vor acționa în întreaga Mediterană și Marea Adriatică, dar și unități aeriene vor zbura în toată Europa (efectuând realimentarea aer-aer), culminând cu misiuni de tragere în Marea Baltică și în poligoane de tragere din Polonia și România.

Operațiunile multidomeniu cuprind toate activitățile interconectate din domeniul maritim, aerian, terestru, spațial și cibernetic, cu scopul de a promova și de a combina capacitățile lor respective pentru a obține avantaje pe câmpul de luptă.

Neptune Strike (NEST) este o activitate planificată de mult timp, desfășurată în conformitate cu legile și standardele internaționale și va avea loc în perioada 26 aprilie – 10 mai 2024.

Odată cu executarea Neptune Strike, Alianța dovedește că este capabilă să facă față oricărei amenințări din orice direcție mai rapid, mai persistent și cu o unitate mai capabilă și mai puternică decât oricând.

blank