Zile libere
Social

Zile libere în luna mai. Minivacanță de patru zile pentru angajați

Zile libere, pentru angajați, conform legii, la începutul lunii mai. Salariații vor beneficia de o minivacanță de câteva zile, dat fiind că Ziua Muncii, 1 Mai, și Paștele pică la date apropiate.

Codul Muncii garantează, în luna mai a acestui an, patru zile libere, pentru angajați, cu ocazia Zilei Muncii și a sărbătorilor pascale. În condițiile în care angajatorii refuză să acorde aceste libere, pot fi sancționați cu amenzi de până la 10.000 de lei.

Patru zile libere la început de mai

Angajatorii au obligația, conform prevederilor din Codul Muncii să acorde liber salariaților cu prilejul sărbătorilor legale. Anul acesta, la începutul lunii mai, salariații vor beneficia de patru zile libere, indiferent dacă lucrează la stat sau în sistemul privat. Legea stabilește că vor fi libere zilele de 1 Mai, Ziua Muncii, care pică într-o miercuri, și sărbătorile de Paște.

Cele trei zile de sărbătoare religioasă creștin-ortodoxă sunt Vinerea Mare (3 mai) și cele două zile de Paște. Este vorba despre duminică, 5 mai și luni, 6 mai.

Mulți angajați vor prefera, probabil, să-și ia liber și în ziua de joi, 2 mai. De altfel, ziua de joi, 2 mai, a fost declarată zi liberă pentru bugetari. Ei vor trebui să o recupereze, însă, ulterior. Angajașii, publici sau privați, ar putea opta și pentru zilele de luni și marți (28 și 29 aprilie).

Cei care vor alege și vor reuși să-și convingă angajatorii vor avea parte de o super-vacanță de nouă zile. Acesta ar începe de sâmbătă, 27 aprilie, prima zi din weekend, și s-ar încheia marți, 6 mai.

Zile libere

Codul Muncii garantează dreptul la libere

Codul Muncii garantează angajatilor dreptul la zile libere cu ocazia sărbătorilor legale. Există anumite categorii de salariați care sunt exceptați. Este vorba despre cei care își desfășoară activitatea în unitățile sanitare, din domeniul alimentatiei publice, ordine publică. De asemenea, sunt exceptați de la reguli și cei care lucrează în sectoare unde activitatea nu poate fi întreruptă.

În cazul lor, însă, legea prevede o serie de compensații, în timp liber echivalent, în următoarele 30 de zile. În cazul în care acest lucru este imposibil, salariații au dreptul la un spor salarial de cel puțin 100% din salariul de bază.

Măsurile sunt prevăzute prin lege, iar angajatorii care nu respectă aceste reglementări riscă amenzi de până la 10.000 de lei.

Zile libere

Zile libere pentru angajații de alte religii

Codul muncii reglementează și situațiile angajaților de rit catolic sau protestant. Aceștia au beneficiat de zile libere, conform legii, cu prilejul sărbătorilor pascale aferente.

Ei vor beneficia, totuși, de cele două zile libere aferente Paștelui Ortodox, însă cu anumite condiții. Legea spune că acești angajați „vor recupera zilele libere suplimentare pe baza unui program stabilit de angajator”.

blank