Tehnologia Inteligenței
IT&C

Tehnologia Inteligenței Artificiale amenință securitatea parolelor de computer. Cum o poate sparge în 30 de secunde

Tehnologia Inteligenței Artificiale amenință securitatea parolelor de computer. Descoperire surprinzătoare ale cercetătorilor de la Universitatea Cornell. Un model de Inteligentă artificială a putut sparge în câteva zeci de secunde aproape orice parolă folosită pentru deblocarea unui computer.

Securitatea cibernetică este pusă din nou la încercare. De această dată, tehnologia Inteligenței Artificiale (IA) se află în centrul atenției, datorită unui studiu recent publicat de Universitatea Cornell. Potrivit cercetătorilor, instrumentele IA pot fi folosite pentru a fura eficient parolele utilizatorilor prin simpla analiză a sunetelor produse la tastare.

IA descifrează parolele cu o precizie de 95%

Amenințarea este majoră. Odată instruite corespunzător, aceste programe de IA au capacitatea de a replica parolele tastate cu o acuratețe impresionantă.

Concret, experimentul realizat de echipa Universității Cornell a relevat că un program IA poate avea o rată de succes de 95% în identificarea corectă a parolelor atunci când este activat pe un dispozitiv mobil aflat în proximitatea tastaturii.

Cum a fost posibil? Tehnologia în detaliu

Pentru a înțelege amploarea amenințării, e important să privim procesul. O echipă de experți informaticieni din Regatul Unit a programat un model de IA să recunoască și să interpreteze sunetele specifice produse la tastarea pe un laptop MacBook Pro din 2021. Acesta este un model accesibil pe scară largă. Această recunoaștere se bazează pe diferențele subtile dintre sunetele produse de fiecare tastă.

Mai surprinzător este faptul că IA și-a menținut acuratețea chiar și în medii cu zgomot de fundal, cum ar fi în timpul unei conferințe video tip Zoom. Acest lucru înseamnă că oricine participă la o astfel de conferință și tastează în timp ce microfonul este activ riscă să i se descopere parola.


Tehnica „atacului acustic lateral”

Terminologia folosită de cercetători pentru a descrie această tehnică se numește „atac acustic lateral”. Deși poate suna ca ceva desprins din filmele SF, realitatea este că această metodă reprezintă un pericol real.

Majoritatea utilizatorilor sunt atenți să își ascundă ecranele când introduc parole sau informații sensibile, dar foarte puțini se gândesc la vulnerabilitatea reprezentată de sunetele produse în timpul tastării.

Măsuri de precauție și recomandări

Citește și  Google vrea să arhiveze toate informaţiile cunoscute de oameni

Experimentul a inclus un smartphone iPhone 13 mini plasat la o distanță de aproximativ 17 centimetri de laptop. Cu toate acestea, această distanță poate varia în funcție de calitatea microfonului și de acustica încăperii.

În lumina acestei descoperiri, este esențial ca utilizatorii să fie conștienți de pericolele potențiale și să ia măsuri de precauție, cum ar fi dezactivarea microfonului atunci când nu este necesar, și folosirea tastaturilor virtuale sau a autentificării în doi pași.

Concluzia este clară: în era tehnologiei, amenințările la adresa securității evoluează constant. Prin urmare, informarea și adaptabilitatea sunt esențiale pentru a ne proteja informațiile.

blank