Război în Ucraina
International

Război în Ucraina, ziua 614. Rusia susține că a doborât 36 de drone ucrainene la Marea Neagră şi în nord-vestul Crimeei

Război în Ucraina, ziua 614. Sistemele de apărare antiaeriană ale Rusiei susțin că au distrus 36 de drone ucrainene la Marea Neagră şi deasupra Peninsulei ucrainene Crimeea.

Război în Ucraina, ziua 614. Peste 100 de soldaţi din Ucraina au fost ucişi Iuzhno-Doneţko. Presa de stat rusă a anunțat că peste 100 de soldați ucraineni au fost uciși în Iuzhno-Doneţko în ultimele 24 de ore, relatează The Guardian.

Ministerul rus al Apărării, citat de Ria, a transmis că „unitățile rusești au învins personalul brigăzii 72 mecanizate a Forțelor Armate ucrainene în apropiere de Ugledar și de satul Vodyanoye”, cu „aproximativ 130” de soldați uciși. Și „un transportor blindat de trupe, două mașini și un obuzier D-20” distruse.

Contractul pentru tranzitul gazelor ruseşti nu va fi reînnoit de Ucraina

Compania Naftogaz nu va reînnoi contractul pentru tranzitul gazelor ruseşti spre Europa pe teritoriul ucrainean, a anunţat preşedintele Consiliul de Administraţie, Alexey Chernyshev, notează Agerpres. Contractul expiră în 2024.

„Ucraina menţine tranzitul gazelor ruseşti exclusiv cu scopul de a-i sprijini colegii noştri europeni”, a spus Chernyshev. Declarația a fost spusă pentru a justifica faptul că tranzitul nu a fost întrerupt deocamdată, în pofida războiului. Odată ce contractul cu compania rusă Gazprom va expira, la finele lui 2024, din partea Naftogaz nu există „nicio intenţie şi nicio iniţiativă” pentru a-l extinde, a afirmat oficialul ucrainean. El a subliniat că Uniunea Europeană şi-a stabilit obiectivul de a renunţa complet la consumul de gaze ruseşti până în 2027.

Ucraina impune controale severe

Ucraina sporeşte controalele asupra exportatorilor de cereale pentru a majora veniturile. Banii vor fi alocați finanţării apărării pe timp de război. Decizia ar putea complica şi mai mult livrările de la porturile ţării de la Dunăre şi Marea Neagră, transmite Bloomberg.

Guvernul vrea să elimine firmele fantomă, să repatrieze mai multe venituri în valută şi să colecteze mai bine impozitele, în condiţiile în care aliaţii Ucrainei analizează eforturile anti-corupţie.

Rusia spune că a doborât 36 de drone la Marea Neagră şi în nord-vestul Crimeei

Citește și  Rusia a redus livrările de gaze către Polonia, fără explicaţii

Forţele ruse susțin că au doborât, în noaptea de sâmbătă spre duminică, 36 de drone ucrainene la Marea Neagră şi deasupra Peninsulei ucrainene Crimeea, anexată în 2014 de Moscova, a transmis Ministerul rus al Apărării, potrivit news.ro.

„În noaptea de 29 octombrie, o tentativă a regimului de la Kiev de a desfăşura un atac terorist cu drone de tip aerian asupra teritoriului Deferaţiei ruse a fost oprită”, a anunțat ministerul pe Telegram. „Sistemele de apărare aeriană de la faşa locului au distrus 36 de vehicule aeriene fără pilot ucrainene deasupra Mării Negre şi a părţii de nord-vest a Peninsulei Crimeea”, se mai arată în comunicat.

Autorităţile ucrainene nu au reacţionat, deocamdată.

Crimeea, anexată de Rusia în 2014, este ţintită cu regularitate, deoarece este baza din spatele liniei frontului a Flotei ruse la Marea Neagră şi o cale de aprovizionare-cheie a forţelor ruseşti care ocupă sudul şi estul Ucrainei.

blank