Life

Oala sub presiune Tefal: cum a apărut și de ce te ajută să economisești 70% din timpul de gătit

Gătitul la o oală sub presiune este rapid și sănătos. Ne permite să facem mâncăruri delicioase în mai puțin de jumătate din timpul pe care l-am petrece în mod normal, gătind în oale clasice, și păstrează mai bine vitaminele din alimente. Deși gătitul la oala sub presiune nu este ceva nou – mulți dintre noi ne amintim cum mamele sau bunicile noastre găteau la „kuktă” – avansul tehnologic a dus și la îmbunătățirea acestora, până la punctul în care acum avem oala sub presiune Tefal, de exemplu, electrică. I se mai spune multicooker și are diverse funcții suplimentare de gătire, de la gătit la aburi la slow cooking. Diferența dintre oala sub presiune și orice alt tip de oală sau tigaie Tefal este că prima este un aparat electric.

 

Dar, pe lângă multicooker, există în continuare și oale sub presiune clasice, care se folosesc deasupra unui aragaz sau unei plite, ca orice alt vas clasic de gătit. Oala sub presiune este un element fundamental în orice bucătărie actuală, în care ne confruntăm cu lipsa de timp atunci când intenționăm să gătim mâncăruri tradiționale, tocane și alte rețete. Gătitul într-o oală sub presiune Tefal reduce timpul procesului de gătire si menține mult mai bine aromele.

 

Așa cum spuneam, oala sub presiune Tefal este cel mai avansat model de oală de acest gen, dar obiectul în sine există de multă vreme.

 

Fizicianul anglo-francez Denis Papin, cunoscut pentru cercetările sale despre puterea aburului, a inventat prima oală sub presiune în 1679. Inițial, aceasta a fost numită „digestor cu abur”. A fost creat cu scopul de a reduce timpul necesar gătirii alimentelor.

 

Acest recipient etanș folosea presiunea aburului pentru a crește punctul de fierbere al apei pentru o preparare mai rapidă a mâncărurilor. În acest fel, carnea și alte alimente puteau fi gătite în mai puțin timp decât în oalele convenționale.

Citește și  Lipsa sexului în relaţie. Unde greșiți

 

Papin și-a prezentat invenția Societății Regale din Londra în 1681, dar noutatea nu a prins la public și a rămas doar ca o curioasă invenție științifică. Cu toate acestea, i-a folosit francezului pentru a fi admis ca membru al acestei prestigioase societăți științifice.

 

Abia în secolul al XX-lea invenția a fost îmbunătățită și a devenit populară. A durat până în 1919 pentru ca primul brevet pentru ceea ce se numea o oală sub presune să-i fie acordat spaniolului Jose Alix Martinez, din Zaragoza.

 

În 1938, germanul Alfred Vischler și-a prezentat oala Flex-Seal Speed Cooker, iar în Franța „a fost Grupul SEB (Société d’Emboutissage de Bourgogne), o companie franceză specializată în electrocasnice mici, care, în 1953, și-a lansat oala sub presiune după doi ani și jumătate de cercetări.

 

Acest recipient cu capac are o inchidere ermetica care nu permite aerului sau lichidului sa iasă daca nu este la o presiune stabilita. Când ajunge la punctul de fierbere în interior, presiunea crește și acest lucru face ca să se atingă temperaturi care depășesc 100 ºC, ajungând până la aproximativ 130 ºC. Aceste temperaturi extraordinare sunt cele care permit alimentelor să se gătească mai repede, reducând timpii obișnuiți de trei sau de patru ori.

 

Oala sub presiune constă dintr-un recipient mare și spațios unde este turnată mâncarea și un capac cu închidere etanșă manual sub forma unei pârghii sau șurub, care conține două prize de aer. La una dintre ele este atașată o supapă care emite un sunet atunci când aburul începe să iasă. Celălalt este așa-numita supapă de siguranță, care este activată atunci când cealaltă supapă este înfundată sau nu funcționează corect. Dacă se întâmplă acest lucru, va elibera încet presiunea pentru a evita accidentele.

 

De la apariția acestei ustensile pe piață au apărut diferite modele, dar a fost în anii ’70 când oalele sub presiune au ocupat locul preponderent în bucătăriile din întreaga lume, cu mecanisme de siguranță îmbunătățite.

Citește și  Specialiştii au decretat. Iată cât sex trebuie sa faca o persoana

 

Astăzi, cele mai moderne oale reduc și mai mult timpii de gătire – până la 70% din cât ar fi nevoie pentru a o face în mod convențional – și, în consecință, reușesc să economisească consumul de resurse (gaz, electricitate). Printre cele mai populare este oala sub presiune Tefal, care încorporează multe avantaje față de alte oale similare sau față de o clasică oală sau tigaie Tefal: deschidere și închidere cu o singură mână, cronometru, mânere pliante pentru depozitare ușoară, diferite programe de gătit și chiar accesorii care completează utilizarea lor, cum ar fi coșul pentru gătit cu abur.

 

Beneficiile unei oale sub presiune Tefal:

 

– Are particularitatea de a fi închisă sub vid, deci economisește căldura și gătește alimentele mai repede.

 

– Aceasta, la rândul său, duce la consumul de mai puțină energie, cu costul economic mai mic în consecință în facturile noastre de energie electrică și gaz.

 

– Datorită aburului care se produce în interior, mâncarea este gătită în suc propriu, păstrându-și toți nutrienții, ceea ce presupune o hrană mai sănătoasă decât cea gătită într-o tigaie Tefal.

 

Așadar, oala sub presiune are o mulțime de avantaje și de beneficii. Tu ce tip de mâncăruri gătești la oala sub presiune?

blank