Milioane de locuri
IT&C

Milioane de locuri de muncă, amenințate de Inteligența Artificială

Milioane de locuri de muncă din Italia sunt amenințate de avansul Inteligenței Artificiale, care și-a extins influența într-un număr tot mai mare de domenii de activitate.

Inteligența artificială amenință milioane locurile de muncă din Italia, potrivit Confartigianato, o organizație reprezentativă pentru sectorul artizanal din Italia. Aceasta a emis o estimare alarmantă cu privire la expunerea pieței muncii italiene la impactul inteligenței artificiale.

Inteligență Artificială, în tot mai multe domenii de activitate

Conform estimărilor furnizate de Confartigianato, aproximativ 36,2% din forța de muncă totală din Italia se confruntă cu riscul de a-și pierde locurile de muncă. Și asta din cauza avansului tehnologiilor moderne și a proceselor de automatizare. Această tendință ar putea afecta aproximativ 8,4 milioane de lucrători italieni.

Regiunile cel mai puternic afectate din Italia sunt Lombardia și Lazio. Cu toate acestea, Italia nu se află în fruntea țărilor europene cel mai expuse la acest risc.

De fapt, procentul locurilor de muncă din Italia aflate în pericol este cu 3,3 puncte procentuale mai mic decât media europeană.

În această ierarhie, Germania și Franța se situează înaintea Italiei, cu 43%, respectiv 41,4% din locurile de muncă expuse la risc. Procentajul crește, în cazul țărilor cu populații mai mici. Luxemburg are un procent de 59,4%, urmat de Belgia cu 48,8% și Suedia cu 48%.

Milioane de locuriMilioane de locuri de muncă, amenințate de Inteligența Artificială

Industriile cele mai afectate de avansul tehnologiei

Riscurile cele mai pronunțate se regăsesc în rândul ocupațiilor care implică calificări ridicate și un conținut predominant intelectual și administrativ.

În mod special, tehnicienii în informatică și comunicații, managerii administrativi și comerciali, specialiștii în științe economice și administrare, specialiștii în domeniul științelor și ingineriei, precum și managerii din administrația publică sunt expuși unor riscuri semnificative.

„Inteligența artificială este arma pe care companiile o utilizează pentru a-și optimiza activitățile”, se arată în raportul Confartigianato.

„În special, 6,9% din întreprinderile mici din Italia folosesc roboți, depășind media europeană de 4,6% și, în special, dublând procentul Germaniei de 3,5%. În plus, 5,3% dintre întreprinderile mici utilizează sisteme de inteligență artificială, iar 13% preconizează investiții viitoare în domeniul IA”.

Conform președintelui Confartigianato, Marco Graneli, nu există niciun robot sau algoritm care să poată imita în mod precis cunoștințele și măiestria meseriașilor. Și nici să captureze „spiritul” produselor și serviciilor frumos realizate care conferă etichetei „Made in Italy” unicatul său în lume.

blank