Moşii de vară și de ce este bine să dai de pomană
Featured, Life

Iată la ce dată sunt Moşii de vară și de ce este bine să dai de pomană

Anual, în sâmbăta dinaintea Rusaliilor, sunt pomeniţi cei trecuţi la cele veşnice, „moşii de vară”, cum le zice în popor.

Moşii de vară 2021, data la care sunt sărbătoriţi anul acesta. În popor, există credinţa că sufletele morţilor părăsesc mormintele în Joia din Săptămâna Paatimilor, Joia Mare, rătăcesc printre cei vii, apoi se întorc la locul lor în Ajunul Rusaliilor, adică în ”Sâmbăta Morților”.

Moşii de vară 2021, data la care sunt sărbătoriţi anul acesta

În 2021, moşii de vară sunt celebraţi pe 19 iunie, zi în care se împart bucate sfinţite de preot pentru cei trecuţi la cele veşnice. În timpul slujbei din această zi, biserica face pomenire pentru toți cei plecați dintre noi și se roagă pentru sufletele lor. Iar după slujbă, preoții merg la morminte unde citesc pomelnice.

Ce se dă de pomană în Sâmbăta morților
De regulă se pregătesc pentru pomană mâncărurile preferate ale celui mort. Se dau de pomană și vase, care trebui umplute. De obicei, femeile pun un castron, o farfurie, o cană sau un pahar și un tacâm.

Se spune că, în această zi, este bine să se dea de pomană, printre altele, ceapă verde și usturoi, asta pentru ca în grădină să rodească tot ce au semănat gospodarii.

De moșii de vară se fac ritualuri speciale, care încep în dimineața de Sâmbăta Rusaliilor. Se duc la slujba de pomenire colivă, colaci, vin și cireșe. Apoi, se continuă în cimitire cu curățarea mormintelor și împodobirea lor cu flori de tei și frunze de nuc. Credincioșii aprind lumânări și dau de pomană.

În multe zone din țară, la intrarea în cimitire se întind mese cu flori pe care sunt puși colacii, coliva, vinul și alte bucate.

Moşii de-a lungul anului

De-a lungul anului, Biserica Ortodoxă dedică mai multe zile pomenirii morților, zile numite „Sâmbăta Morților”. În bisericile din toată țara se oficiază Sfinte Liturghii, urmate de slujbe de pomenire a celor trecuți la cele veșnice.

În tradiția populară dar și cea bisericească, aceste zile mai sunt numite și „Moși” – de iarnă, de vară sau de toamnă. Ele sunt celebrate întru aducerea aminte a celor dragi care ne-au părăsit: părinți, moși, strămoși…

Potrivit anumitor legende, se spune că înainte de Moşii de Vară, morţii se îndreaptă către Valea cu Dor. Aici ar urma să găsească toate bucatele împărţite spre pomenirea lor. Iar cei pentru care nu s-a dat nimic de pomană strâng ţărână în poală şi se înapoiază întristaţi în morminte.

blank