PSD
Featured, Politic

După discuția cu PSD, tot mai mulți liberali vor guvern cu USR. În PNL există o reținere față de Nicolae Ciucă, varianta de premier pentru care insistă Klaus Iohannis

Liberalii se vor reuni luni seară într-o ședință a Biroului Politic Național, unde ar urma să stabilească formula de guvernare cu care vor merge la Cotroceni. Practic, aceștia sunt chemați să răspundă la dilema momentului: partidul va merge la guvernare cu USR sau cu PSD? Surse din partid susțin că declarațiile de după prima rundă de negociere cu PSD au stârnit deja discuții aprinse în rândul formațiunii și că tot mai mulți liberali înclină acum spre formarea unei majorități cu USR.

Tot mai mulți liberali vor guvern cu USR / Vulnerabilitățile lui Nicolae Ciucă

Principala temere pentru liberali, în cazul unei eventuale guvernări cu PSD într-un cabinet condus de Nicolae Ciucă, este că partidul s-ar putea scinda iremediabil. Asta pentru că sunt suficient de mulți liberali de top care susțin că este o greșeală impardonabilă apropierea de cei de la PSD, mai ales după ce în toate campaniile electorale din ultima vreme social-democrații au fost considerați dușmanii politici ai liberalilor.

Mai mult, posibilul premier Nicolae Ciucă este și el primit cu rezerve de mulți liberali, deoarece acesta a intrat de prea puțină vreme în PNL și nu cunoaște partidul în profunzime.

 

Propunerea de premier a PSD ar trebui să fie Marcel Ciolacu, spune Sorin Grindeanu: „Ceea ce credem noi, ca partid social-democrat, e că românii așteaptă de la noi soluții”
 

Experiențele de pe scena politică din România și nu numai au arătat că stabilitatea guvernării suferă atunci când funcția de premier nu este ocupată de președintele partidului care face propunerea. A fost și cazul tandemului Cîțu-Orban, dar au existat și alte exemple în trecutul recent, cum au fost cele din era Dragnea. În situația actuală, mulți liberali consideră că s-ar înlocui tensiunile din perioada Cîțu-Orban cu cele generate de un posibil tandem Ciucă-Cîțu, iar partidul nu și-ar rezolva deloc problemele cu care s-a tot confruntat în ultimul an.

 

Și nu în ultimul rând, un alt motiv care ar putea vulnerabiliza PNL în cazul unui guvern de coaliție cu PSD este tocmai faptul că partidul va purta negocieri nu cu președintele partidului, ca în cazul celorlalte formațiuni politice, ci cu premierul desemnat. Deci, în condițiile în care din partea PSD va face propuneri Marcel Ciolacu, iar din partea UDMR Kelemen Hunor, PNL s-ar vedea iarăși victima tensiunilor dintre ideile vehiculate în Modrogan, față de cele emanate din Palatul Victoria.

„Este foarte clar că încercările de a forma guverne minoritare nu au dus la rezultate și, în consecință, nu pot să accept în continuare astfel de abordări. În concluzie: voi aștepta cu consultările formale până când din discuțiile dintre partide se cristalizează o majoritate, o majoritate asumată de partidele care vor dori să propună un guvern. Abia atunci, când această majoritate va fi asumată, voi convoca consultări pentru formarea noului guvern”, a spus șeful statului.

 

Deci și din acest motiv în PNL există acum o oarecare reținere față de Nicolae Ciucă, cum de altfel s-a întâmplat și în decembrie 2020. Asta deși surse politice spun că președintele Klaus Iohannis, care nu și-a ascuns simpatia față de Nicolae Ciucă nici anul trecut, insistă să fie desemnat premier tot generalul în rezervă. În aceste condiții, partidul ar trebui să meargă iar pe mâna șefului statului, în condițiile în care sunt tot mai multe voci liberale care susțin că deciziile dictate de la Cotroceni nu s-au potrivit deloc în ultima vreme cu nevoile interne ale partidului.

Anunțul lui Klaus Iohannis: Când vor avea loc consultările de la Palatul Cotroceni

Președintele României a anunțat joi seară că va convoca runda de consultări formale abia atunci când partidele parlamentare își vor asuma o majoritate pentru formarea Guvernului.

blank