Rusia
Actualitate

Rusia a trimis intenționat o dronă în România. Răspunsul SUA: Ne-au dat cel mai nou sistem antidronă

Drona trimisă de Rusia ajunsă la Brăila, trimisă intenționat. SUA au dat României cel mai nou sistem antidronă. În seara zilei de 28 martie, la 5 km de orașul Brăila, cu o populație de 200.000 de locuitori, a explodat un Shahed-136 rusesc. Cum a ajuns acolo?

Drona Shahed-136 iraniană fabricată și în Rusia ajunsă la Brăila, trimisă intenționat. SUA au dat României cel mai nou sistem antidronă.

Drona Shahed-136 iraniană fabricată și în Rusia nu avea ce căuta atât de departe de linia frontului.

Se afla la 27 de km de granița cu Ucraina și zburase peste 100 de km.

Dar cel mai important, scrie defence-ua.com, în timpul atacului rusesc asupra Ucrainei de la acea vreme, nici măcar o dronă Shahed nu a fost lansată în direcția regiunii Odesa.

Drona Rusiei ajunsă la Brăila, trimisă intenționat. SUA au dat României cel mai nou sistem antidronă
Așadar, nu avea cum să se rătăcească pur și simplu până în Insula Mare a Brăilei.

Urmare a acestui incident ce a fost o provocare, apărarea antiaeriană a României a primit un ajutor surprinzător sub forma sistemului antidronă M-LIDS din SUA, care a fost desfășurat în cadrul Diviziei 101 Aeropurtate din SUA, desfășurat în țară.

Potrivit Ambasadei SUA în România, primele trageri ale acestui sistem au avut loc la poligonul Capu Midia.

M-LIDS (Mobile-Low Integrated Defeat System) este cel mai nou sistem antidronă în serie din armata SUA.

Este o unitate multifuncțională, având propriul radar AN/TPQ-50, senzori de termoviziune, mijloace de găsire a direcției, război electronic și un tun automat XM914 de 30 mm.

Până acum, M-LIDS în afara SUA au fost observate doar în Kuweit.

În prezent, Pentagonul are în plan să comande 45 de astfel de sisteme în total, care ar trebui să consolideze cinci divizii.

Apariția M-LIDS în România era destul de previzibilă, deoarece aici au avut loc mai multe incidente cu drone.Dacă în 2023 era încă posibil să se creadă că au fost simple „rătăciri”, pentru că atunci principala țintă a atacurilor Rusiei era infrastructura portuară ucraineană de pe Dunăre, ultimele evenimente au fost catalogate ca provocări intenționate.

blank