Featured, Social

Iată cât va plăti un şofer amenda căruia i s-a ridicat maşina parcată neregulamentar în Capitală

Pe lângă taxa de ridicare de 500 de lei, șoferii trebuie să plătească și amenda pentru oprire sau staționare neregulamentară. Pentru staționare, sancțiunea poate ajunge la 5 puncte amendă, iar punctul este de 145 de lei, iar în total, un șofer neglijent poate ajunge să plătească 1.225 de lei.

„La oprire avem între două și trei puncte de amendă, punctul fiind de 145 de lei, precum și 2 puncte de penalizare la permis. În funcție de gravitatea faptei, agentul constatator decide dacă amenda este de două sau de trei puncte. Dacă este pe trecerea de pietoni, este clar că amenda se duce în 3 punte”, a declarat Daniel Rășică, directorul Poliției Locale a Municipiului București, pentru Mediafax.

Potrivit acestuia, dacă o mașină oprește pentru mai mult de cinci minute într-un loc nepermis, atunci sancțiunea se încadrează la staționare, și poate ajunge la 5 puncte amenda, adică la suma de 725 de lei. La această sumă se adaugă taxa de ridicare, staționare și depozitare de 500 de lei, ceea ce înseamnă că un șofer neglijent poate plăti pentru o staționare neregulamentară suma totală de 1225 de lei.

„La staționarea neregulamentară, sancțiunea este de 4-5 puncte amendă și trei puncte la permis. Oprirea este între 0 secunde și 5 minute, iar ce depășește 5 minute este staționare, așa cum prevede Codul Rutier. Încadrarea între oprire și staționare o face agentul constatator. Măsura de ridicare a mașinilor este una administrativă, este complementară măsurii prevăzute de Codul Rutier. Important de știu este că în cazul în care șoferul se prezintă la mașină în timpul în care se face ridicarea, această ridicare nu se mai execută, iar șoferului i se aplică sancțiunea conform codului rutier, și contravaloarea serviciului de ridicare, fără transport și depozitare”, a mai declarat Rășică.

Contre între Gabriela Firea și Avocatul Poporului, în legătură cu ridicarea mașinilor din Capitală
Începând de astăzi, vor fi ridicate maşinile parcate în zone interzise din Bucureşti. Platformele au fost pregătite să intre în acţiune chiar de la miezul nopţii.

Decizia Primăriei Capitalei a stârnit o mulțime de controverse. Avocatul Poporului a cerut Prefecturii să atace hotărârea în instanță, pe motiv că ridicarea mașinilor în București nu se poate face de către polițiștii locali.

„Scopul Poliției Locale în speța de ridicare a mașinilor nu e acela de a lua din atribuțiile Poliției Rutiere, ci acela de a putea răspunde cât mai repede unei necesități de deblocare a circulației”, spune Tudor Ionescu, consilier general CGMB.

Deranjată de reacția Avocatului Poporului, primarul Capitalei, Gabriela Firea, a răspuns pe Facebook, spunând că instituția condusă de Renate Weber încurajează lipsa bunului-simț.

 

blank