Rusia a încercat
IT&C

General SRI: Rusia a încercat să atace cibernetic și ministere ale României

Războiul din Ucraina se poartă și pe frontul hibrid. A intrat inclusiv pe teritoriul NATO. Rusia a încercat să atace cibernetic și ministere ale statului român.

Rusia a încercat să atace cibernetic și ministere ale României Anunțul a fost făcut de Anton Rog, șeful centrului Cyberint al SRI, într-un interviu recent dat unei televiziuni”.

Generalul spune că Serviciul Român de Informații cunoștea dinainte ziua invaziei, și și-a pus informaticienii în alertă.

Un război hibrid dus departe de ochii lumii, este deja în desfășurare atât în Ucraina, cât și în țările NATO: Războiul Cibernetic. Inclusiv România este atacată.

General Anton Rog – șeful Centrului Național Cyberint SRI: ”În perioada de începere a conflictului din Ucraina și pe perioada desfășurării lui am descoperit că încă un actor cibernetic statal din agresorul zonei estice și a Ucrainei încearcă să își facă prezența în ministere din Guvernul României. Mă refer la Rusia.”

Suntem în centrul național Cyberint al SRI. De aici, zeci de informaticieni au misiunea să protejeze 61 de ministere, dar și companii de stat cum ar fi Transgaz, Hidroelectrica, Nuclearelectrica sau Transelectrica. Infrastructură critică a României.

General Anton Rog – șeful Centrului Național Cyberint SRI: ”Ce se întâmplă, spre exemplu, dacă se oprește energia electrică 3 zile în București? Benzinăriile nu mai pot funcționa, se blochează fluxurile de aprovizionare, într-o zi și jumătate ar scădea peste tot temperaturile în casă”.

Așa arată sistemul Țițeica, botezat după celebrul matematician român. Un sistem informatic dezvoltat de SRI care folosește inclusiv inteligența artificială, pentru a ne proteja de astfel de amenințări.

General Anton Rog – șeful Centrului Național Cyberint SRI: ”Pe zona de spionaj cibernetic, România este și a fost atacată constant. Cel puțin, Serviciul Român de Informații a știut ziua în care începe conflictul, pe baza propriilor evaluări și pe baza datelor primite de la parteneri, sigur n-a știut ora și minutul. Ce am făcut , cu mai mult timp înainte, am început să lucrăm în registru de permanentă 24/7, am crescut nivelul de alertă și de monitorizare.”

Duminică, 3 aprilie 2022, la ”România, te iubesc!” intrăm și în baza Mihail Kogălniceanu , unde se află acum militari din 7 țări. Pentru prima dată în istoria NATO, a fost activată forță de reacție rapidă.

Duminică, la ”România te iubesc!” analizăm rolul țării noastre în noul context global. Cât de bine pregătiți suntem să respingem un atac, ce țări ne vor sări în ajutor și ce avioane și mașini de luptă vor trimite în România.

blank