Promo

Colagenul – o proteină esențială pentru țesutul conjuctiv

Colagenul joacă un rol major în modul în care funcționează majoritatea structurilor corpului nostru. În acest articol, vom încerca să aflăm cum este produs colagenul în organism și ce roluri exercită acesta asupra țesutului conjunctiv.

O definiție a colagenului și diferite tipuri

 

Numele colagenului provine din grecescul „kólla”, care înseamnă „clei”, și pe bună dreptate, în corpul nostru, colagenul permite coeziunea țesuturilor și a organelor. De asemenea, oferă proprietăți care susțin hidratarea, rezistența și flexibilitatea.

 

În corpul uman există mai mult de 20 de tipuri de colagen. Tipurile I-V reprezintă 99% din tot colagenul din organism. Aceste diferite tipuri de colagen sunt folosite pentru a produce:

Tipul I: oasele, tendoanele, ligamentele, pielea și mai multe organe interne
Tipul II: cartilajul articular și structura ochiului
Tipul III: mușchii scheletici și pereții vaselor de sânge
Tipul IV: majoritatea organelor interne
Tipul V: cele mai multe dintre țesuturile conjunctive.

 

Cum se produce colagenul?

 

Colagenul este o proteină sau o polipeptidă. Prin urmare, este compus dintr-un lanț de aminoacizi legați între ei prin legături peptidice. Este produs în mod natural de organism, iar în cazul deficiențelor, nivelul poate fi îmbunătățit cu ajutorul suplimentelor.

 

Colagenul este produs de diferite tipuri de celule, inclusiv celulele numite fibroblaste. Acestea sunt localizate în țesuturile conjunctive și joacă un rol foarte important în corp. Fibroblastele fac posibilă asamblarea aminoacizilor în polipeptide și, prin urmare, asistă procesul de creare a colagenului.

 

Despre țesutul conjunctiv

 

Țesutul conjunctiv se găsește în întreg corpul și este format în mare parte din colagen. Funcția lui este aceea de a conecta și a susține alte țesuturi, în special organele interne. Marea parte a țesuturilor conjuctive formează tendoanele, cartilajul, oasele, vasele de sânge, mușchii, precum și organele precum ochii și pielea. Țesutul conjunctiv reprezintă peste 80% din întregul corp uman.

 

Efectele îmbătrânirii asupra producției de colagen

 

Îmbătrânirea și stilul de viață interferează direct cu multe procese metabolice, inclusiv cu capacitatea corpului de a sintetiza noi proteine, în special colagen. Astfel, este esențial aportul de aminoacizi care se regăsesc în suplimentele cu colagen.

 

Pe lângă îmbătrânire, există și alți factori pot crește nevoia organismului de aminoacizi. Aceștia includ: stresul, rănile și anumite boli degenerative. Fumatul, expunerea la razele UV și consumul intens de zahăr ar putea fi alte surse de stres oxidativ al organismului, care pot avea un impact direct asupra producției naturale de colagen.

 

Se estimează că, începând cu vârsta de 30-35 de ani – în funcție de organism șimulți alți factori – producția de colagen scade cu aproximativ 1% pe an, procent care crește vertiginos după vârsta de 50 de ani. Această scădere se manifestă prin următoarele semne:

 

  • Rigiditate articulară și musculară
  • Lipsa tonusului muscular
  • Apariția liniilor fine și a ridurilor pe piele
  • Vindecarea mai lentă a rănilor
  • Oboseală mai deasă

Cele mai eficiente suplimente – Colagen fiole

 

Deși există alimente care stimulează producția naturală de colagen, dar absorbția acestuia din dieta nu acoperă decât o mică parte din necesarul zilnic, așa că probabil cel mai convenabil mod de a crește aportul acestei proteine este utilizarea unui supliment cu colagen.

 

Cele mai frecvente surse de colagen din majoritatea suplimentelor sunt cele bovine sau cele marine. Acestea se regăsesc de cele mai multe ori sub formă de pulbere sau sub formă lichidă. Dintre cele lichide, care au ca principal avantaj gradul mai ridicat de absorbție, cele mai moderne și mai eficiente sunt cele sub formă de colagen fiole, fiind în același timp și cele mai practice.

blank