Promo

Ce este un LED și cum funcționează

LED-urile, acronimul pentru light-emitting diode, reprezintă o metodă performantă și eficientă pentru iluminat. Produc mai multă lumină cu un cost redus și cu mai puțină degajare de căldură decât becurile clasice, iar printre principalele avantaje se numără economia la energie electrică. Iată ce sunt becurile LED, cum funcționează și prin ce se deosebesc de cele convenționale. 

Ce sunt și cum funcționează becurile LED

Becurile LED folosesc diode emițătoare de lumină: când un curent electric trece prin dispozitivul semiconductor, acesta emite fotoni (lumină). Procesul are loc cu mai puțină degajare de căldură și este necesar un consum mai mic de electricitate pentru generarea aceleiași intensități a luminii, față de becurile tradiționale.

Principiul electroluminescenței se referă la lumina produsă de unele substanțe (în acest caz, diodele), sub acțiunea câmpului electric. Tehnologia s-a dezvoltat mult de-a lungul timpului, ceea ce a permis utilizarea ledurilor la scară largă. Vezi gama completă de becuri LED disponibilă pe eOrion.ro și schimbă sursele vechi de iluminat cu unele performante.

Dacă vrei prețuri corecte pentru produse de calitate și certificate, profesionalism și promptitudine, eOrion este una dintre cele mai bune alegeri. Când achiziționezi becuri  LED pentru amenajarea locuinței, unui spațiu rezidențial sau de birouri, ia în considerare 3 caracteristici ale produselor: lumeni, temperatura de culoare și durata de viață.

  • Lumeni

Fluxul luminos se măsoară în lumeni (lm). Această unitate de măsură are o relevanță mai mare decât wattul (W) când achiziționezi un bec LED. Tehnologia  LED este performantă și produce aceeași intensitate a luminii ca un bec tradițional, însă cu un consum mai mic de wați. Spre exemplu, un cu LED-uri de 1600 de lm este echivalent cu un bec incandescent de 100 de W, dar consumă mai puțin de 20 de W. 

  • Temperatura de culoare

Preferi lumina caldă sau neutră? Becurile LED pot fi achiziționate în funcție de temperatura de culoare: 2200-3000K – lumină caldă, potrivită pentru dormitoare, bucătării și zone de relaxare;  4100K – lumină neutră, indicată pentru băi și holuri.  Nu se mai recomandă utilizarea luminii reci, 6000-6500K, nici măcar în birouri sau spații comerciale.

  • Durata de funcționare

Dacă obișnuiai să schimbi des becurile clasice, cu cele  LED nu trebuie să îți faci griji câțiva ani. Acestea au o durată de viață extinsă, de până la 30.000 sau chiar de 50.000 de ore de funcționare. Mai mult, produsele comercializate pe eOrion au certificate de calitate și de garanție atașate. 

Diferențe între becurile  LED și cele clasice

Chiar dacă becurile LED au un cost de achiziție mai mare, investiția se amortizează rapid, atât datorită duratei extinse de funcționare, cât și costului redus cu până la 80-90% la facturile pentru energia electrică, față de becurile incandescente. 

Becurile LED sunt mai prietenoase cu mediul și se încadrează într-o clasă energetică superioară. Așa cum am menționat anterior, un bec LED de 1600 de lm este echivalentul unui bec incandescent de 100 de W, însă consumul de energie electrică este de cel puțin 5 ori mai mic. 

Investește în soluții eficiente de iluminat și alege magazine fizice sau online care îți oferă garanția calității. Ia în calcul că nu costul inițial este cel mai important, ci raportul calitate-preț.

blank