Featured, Politic

Ordonanța privind legile Justiţiei este pe ordinea de zi a ședinței de Guvern

Guvernul Dăncilă se reuneşte, luni dimineaţă, pe ordinea de zi a şedinţei Executivului fiind o ordonanţă de urgenţă pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul Justiţiei, informează Mediafax.

Textul acestui proiect legislativ este deja criticat de unii lideri ai PSD, principalul partid de guvernământ.

Ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, anunțase vineri, la Parlament, că „de principiu” va avea loc luni, la ora 09.00, o şedinţă de Guvern pentru adoptarea OUG pe legile justiţiei, înainte ca premierul Viorica Dăncilă să plece, pentru o săptămână, într-o deplasare în Turcia şi în mai multe state din zona Golfului Persic.

Liderul senatorilor PSD, Şerban Nicolae, a declarat duminică, pentru Mediafax, despre textul OUG pe legile Justiţiei, că formula revocării membrilor CSM e „stupidă”, prevederea legată de răspunderea magistraţilor este „o bătaie de joc”, motiv pentru care Guvernul ar trebui să respingă ordonanţa.

 

„Ridică mari semne de întrebare. Am senzaţia că umbra lui Macovei şi Prună a acoperit gândirea acestei ordonanţe, dincolo de faptul că ordonanţa este foarte mult extinsă faţă de ceea ce părea să fie subiect de discuţie pentru o eventuală modificare. De exemplu, am întâlnit formule de tipul , am găsit formula absolut stupidă legată de revocarea membrilor CSM în care judecătorii, respectiv procurorii, votează pentru revocare dar după aia se pronunţă CSM-ul cu majoritate de voturi” a declarat, duminică, senatorul PSD Şerban Nicolae.

Proiectul OUG pe legile Justiţiei, care a ajuns vineri seară spre aviz la CSM, include o serie de modificări, printre care amânarea pensionării anticipate a magistraţilor întrucât va avea un impact major asupra funcţionării instanţelor şi parchetelor. Astfel, se amână prevederile privind pensionarea anticipată până la data de 31 decembrie 2022.

În proiectul OUG se mai arată că se va adopta un nou alineat la articolul 54 din Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor ce prevede numirile în funcţiile de conducere de la Parchetul General, DNA şi DIICOT. Potrivit viitoarei Ordonanţe, selecţia procurorilor-şefi va realiza pe baza unui interviu, în cadrul căruia candidaţii vor susţine un proiect şi, pentru a fi asigurată transparenţa procedurii, audierea se va transmite în direct, audio-video pe pagina de internet a Ministerului Justiției.

 
blank