Promo

5 beneficii ale creatinei pentru sportivi

Creatina este un supliment natural, apreciat pentru rolul său în îmbunătățirea performanțelor atletice. De asemenea, poate stimula funcțiile creierului, poate lupta împotriva anumitor afecțiuni neurologice și poate stimula procesul de creștere musculară. 

Acest articol acoperă informațiile de bază, privind cele mai importante beneficii pe care le poate asigura administrarea unor diferite tipuri de creatina, la nivelul organismului uman. 

1. Ajută celulele musculare să producă mai multă energie 

Suplimentele pe bază de creatină pot contribui la creșterea rezervelor de fosfocreatină ale mușchilor. Fosfocreatina ajută la producția de adenozin trifosfat (ATP), moleculă-cheie pentru generarea de energie la efort intens și îndeplinirea unor funcții vitale ale organismului. 

În timpul antrenamentelor fizice, adenozin trifosfatul este descompus pentru a se produce energie, însă rata de resinteză a ATP-ul inhibă capacitatea organismului de a lucra la  capacitate maximă, deoarece aceasta este utilizat mult mai repede decât este produs. 

2. Stimulează creșterea de masă musculară

Creatina poate modifica arhitectura căilor celulare, proces ce duce la creștere musculară. Concret, acest compus organic stimulează formarea proteinelor generatoare de fibre la nivelul mușchilor. De asemenea, susține creșterea valorii factorului de creștere de tip insulinic 1 (IGF-1), hormon ce stimulează obținerea de masă musculară. 

Totodată, suplimentele pe bază de creatină pot asigura o majorare a conținutului de apă din structura mușchilor (volumizare celulară), proces ce poate favoriza o creștere a masei într-un ritm rapid. Conform anumitor cercetări, creatina poate contribui la scăderea nivelului miostatinei, moleculă responsabila pentru încetinirea creșterii musculare. 

3. Îmbunătățește performanța la exerciții de intensitate ridicată

Rolul direct al creatinei în producția de adenozin trifosfat (ATP) poate îmbunătăți semnificativ randamentul fizic, în cazul sesiunilor de antrenament de intensitate ridicată. Aportul acestui compus organic influențează o serie de factori esențiali pentru atingerea performanței, indiferent de nivelul de experiență al sportivului: 

  • forța; 
  • sprintul; 
  • rezistența musculară;
  • rezistența la oboseală; 
  • viteza de recuperare fizică;

4. Are un rol important în sănătatea și funcționarea creierului

Conform rezultatelor unor studii, creierul nevoie de un aport ridicat de ATP, pentru realizarea sarcinilor dificile. Suplimentele pot stimula creșterea rezervelor de fosfocreatină de la nivelul creierului, pentru a produce mai mult adenozin trifosfat. De asemenea, creatina poate stimula funcțiile creierului prin creșterea nivelurilor de dopamină și îmbunătățirea funcției mitocondriale. 

Un studiu privind efectele suplimentelor de creatină la vegetarieni a indicat o îmbunătățire cu 20-50% a rezultatelor obținute de respondenți, în urma parcurgerii unor teste de memorie și inteligență. Mai mult decât atât, la persoanele în vârstă, creatina poarte asigura protecție creierului împotriva anumitor afecțiuni neurologice.

5. Poate reduce senzațiile de oboseală și amețeală

Rezultatele unui studiu desfășurat timp de 6 luni, pe un grup de pacienți cu leziuni cerebrale traumatice, cărora li s-au administrat suplimente pe bază de creatină, au arătat că senzațiile de amețeală s-au redus cu 50%, spre deosebire de pacienții dintr-un grup fără suplimentare.

Mai mult decât, doar 10% dintre pacienții care au consumat creatină au prezentat stări de oboseala, comparativ cu 80% din totalul pacienților din celălalt eșantion. Conform unul alt studiu, creatina poate reduce oboseala și stimulează creșterea nivelului de energie, în cazul persoanelor private de somn, sau al sportivilor care se antrenează la temperaturi ridicate. 

 

În concluzie, rolul creatinei pentru buna funcționare a organismului este unul complex, de aceea, suplimentele pe baza acestui compus organic pot oferi ar putea fi integrate în meniul oricărui sportiv, pe baza recomandărilor pe care acesta le primește din partea medicului său. 

 

Suplimentele alimentare nu înlocuiesc stilul de viață sănătos și regimul alimentar echilibrat. Acestea trebuie administrate în baza indicațiilor specialist. Administrarea suplimentelor alimentare în exces, sau în lipsa unei informări corecte, ar putea fi dăunătoare sănătății. 

Informațiile din acest articol nu înlocuiesc expertiza medicului specialist, ci au un scop pur informativ. Efectele suplimentelor de creatină asupra organismului uman pot avea efecte diferite, de la persoană la alta. 

Informații preluate din următoarea sursă:

Mawer, Rudy. “10 Health and Performance Benefits of Creatine.”, Healthline Media, www.healthline.com/nutrition/10-benefits-of-creatine. Published December 11, 2019. Accessed October 3, 2022

blank