Indiferent de rezultat, ședința CExN se va sfîrși prost pentru PSD, asta consideră junalistul Ion Cristoiu, care comentează, pe blogul său, conflictul din PSD.

„O tabletă dedicată de războiului din tabăra socialiștilor de la vremea respectivă (Tudor Arghezi, Duminica, Bilete de Papagal, 22 martie 1929) îi dă marelui publicist posibilitatea de a reaminti un adevăr de psihologie desprins din Istorie:

„Nimeni nu se pricepe mai bine la discordie şi ciomăgeală ca frații între dânşii. Şi ei nu se luptă niciodată ca adversarii, ci exclusiv ca fraţii, adică până ce unul din ei, cu nasul muşcat, cu şira spinării ruptă, olog şi unanim fracturat, cade definitiv.”

E un adevăr în stare să ne explice patima dementă pe care o pun cele două tabere în războiul fratricid din PSD.

Citîndu-l pe Arghezi, mă văd obligat să notez ceea ce autorul tabletei n-o spune.

Și anume că, pînă la urmă din aceste ciomăgeli frățești dintre socialiști, cîștiga la scor Siguranța.

Siguranța care avea informatori și manipulatori în toate partidele din anii interbelici.

SRI, de azi, asumîndu-și mai mult sau mai puțin constituțional rolul Siguranței dintre Războaie, se folosește cu succes de ofițeri acoperiți și de agenți de influență plantați în toate partidele, inclusiv în PSD.

Războiul fratricid din partidul de Guvernămînt va atinge punctul culminant vineri, 21 septembrie 2018.

O ședință a Comitetului Executiv Național al PSD urmează să ia o decizie de genul tertium non datur:

Liviu Dragnea pleacă sau rămîne în fruntea partidului.

Repet aici pe scurt datele evenimentului pentru le oferi cititorilor o imagine a ceea ce se se așteaptă să se întîmple la ședința de vineri, 21 septembrie 2018, prin toate notele sale o ședință eveniment, scena unei confruntări al cărei rezultat ar putea să schimbe nițel mersul istoriei prezente în România. PSD nu e un partid oarecare. E un partid de Guvernămînt aflat la jumătate de mandat, beneficiar al unei majorități zdrobitoare în Parlament și în administrația locală. În numele unui așa-zis Comitet de inițiativă, trei lideri de marcă ai PSD – Paul Stănescu, vicepreședinte și vicepremier, Gabriela Firea, membru CExN și primar general al Capitalei, Adrian Țuțuianu, vicepreședinte al partidului și vicepreședinte al Senatului – au lansat miercuri în spațiul public un Document prin care îi cer lui Liviu Dragnea demisia din fruntea PSD și din fruntea Camerei Deputaților. Potrivit Documentului, conducerea PSD pînă la Congres ar urma să fie asigurată de Viorica Dăncilă, președinte executiv al PSD.

Citeste si...
Câteva zeci de oameni, în faţa Palatului Cotroceni, cer eliberarea lui Dragnea

Ședința CExN a fost convocată de Liviu Dragnea pentru a tranșa această dispută.

PSD e angajat printr-o decizie a conducerii în bătălia care se anunță a fi Referendumul pentru familie. Indiscutabil, Referendumul poate fi un eșec doar în privința participării. De aceea, PSD are un interes vital în asigurarea prezenței la urne. Dacă nu se atinge pragul de participare, PSD înregistrează o cumplită lovitură politică. Ar fi fost normal ca disputa din PSD să se amîne pînă după Referendum. Nu s-a întîmplat asta. E o dovadă a ce înseamnă discordia dintre frați.

Potrivit Statului, președintele PSD nu poate fi demis decît în urma unui referendum organizat în rîndurile membrilor PSD. Un astfel de referendum nu poate fi decis decît de un Congres. Așadar, chiar și dacă s-ar solda cu un vot în unamimitate, CExN nu poate să-l demită pe Liviu Dragnea. Poate decide doar convocarea unui Congres care să ia în discuție demiterea lui Liviu Dragnea. Documentul Complotiștilor ține cont de acest adevăr. De aceea, el îi cere lui Liviu Dragnea să demisioneze de la șefia PSD și a Camerei Deputaților. Ședința ar trebui să fie una în care, potrivit puciștilor, marea majoritate a voturilor să fie pentru o Rezoluție prin care lui Liviu Dragnea să i se ceară demisia. Se speră că în condițiile unei majorități chiar și la limită, Liviu Dragnea nu va avea încotro și va demisiona din ambele funcții. Teoretic, după un asemenea vot, Liviu Dragnea ar trebui să demisioneze. Teoretic doar. Practic Liviu Dragnea ar putea invoca alegerea sa de către toți membrii PSD și nu de către un număr de membri ai unui forum care nu atinge nici măcar proporțiile unui Congres”, scrie Ion Cristoiu pe blogul său.