Vladimir Puțin
International

Vladimir Putin, îngrijorat de perspectiva unei revoluții. Semnale tot mai puternice

Preşedintele rus Vladimir Puțin este tom mai îngrijorat de perspectiva izbucnirii unei revoluţii în Federaţia Rusă şi susţine acest lucru inadmisibil pe motiv că ţara sa şi-a fi atins limita în ceea ce priveşte revoluţiile.

Îngrijorat de la un simplu termen

Institutul pentru Studiul Războiului relatează că președintele rus Vladimir Putin a continuat „să își etaleze cunoștințele de istorie rusă în momente ciudate, de data aceasta părând să avertizeze împotriva posibilității unei revoluții în Rusia„.

Răspunzând la menționarea unui eveniment recent din „mayovkă” în cadrul unei întâlniri, Putin a oferit o perspectivă asupra gândurilor sale în aceste zile. Termenul „mayovka” a fost legat atât de activități inocente, cât și de disidenții revoluționari, iar Putin a părut să se concentreze asupra celor din urmă, exprimându-și dorința de a evita o revoluție.

Observând că termenul îl „îngrijorează”, el a spus că speră ca astfel de evenimente să nu „ducă la o revoluție”, conform unui raport RBC.

„Limita revoluțiilor în țara noastră a fost deja epuizată în secolul trecut”, a spus Putin, referindu-se la un interval de timp care include prăbușirea Uniunii Sovietice, un eveniment semnificativ pe care l-a numit „cea mai mare tragedie geopolitică” a secolului XX.

Putin face des apel la istorie

Președintele rus este un om al istoriei, nu întotdeauna o istorie exactă, dar totuși istorie. Aceasta apare în mod constant în discursurile sale publice. De nenumărate ori, lumea l-a văzut pe Putin făcând apeluri la istorie care îi servesc scopului său sau cel puțin încearcă să o facă.


La un moment dat, de exemplu, el a susținut că o hartă din secolul al XVII-lea a demonstrat că Ucraina nu a existat din punct de vedere istoric. Nu a observat cuvântul „Ucraina” marcat clar pe ea.

Acest aspect al caracterului său a fost vizibil și în justificările sale revizioniste pentru războiul din Ucraina, în comparațiile făcute de Kremlin cu bătăliile pentru Bahmut și Stalingrad și, mai recent, în observațiile sale despre modul în care revolta Wagner a avut ecou în revoluția din 1917.

„Aceasta este o înjunghiere în spatele țării noastre și al poporului nostru”, a declarat Putin la 24 iunie, după ce aliatul său de lungă durată Evgheni Prigojin a lansat o revoltă armată împotriva ministerului apărării.

Revolta, care a avut loc în momentul în care Rusia se confrunta cu o contraofensivă ucraineană care îi amenința stăpânirea teritoriilor capturate, a fost șocantă și ar fi putut duce chiar la violențe în capitala rusă Moscova dacă nu ar fi fost dezamorsată din exterior.

„O astfel de lovitură a fost dată Rusiei în 1917, când țara purta Primul Război Mondial”, a declarat Putin, „dar victoria i-a fost furată”.

„Nu vom permite ca acest lucru să se întâmple din nou”, a declarat Putin, care a avut un control excepțional de strâns, în timpul acestui test șocant al autorității Kremlinului.

Putin conduce Rusia de douăzeci și trei de ani, într-un fel sau altul, și a semnat o lege care îi permite să rămână în această funcție încă treisprezece ani.

Comentariile liderului rus privind amenințarea revoluției amintesc de un discurs din 2021, în care Putin a subliniat că Rusia și-a atins limita în materie de revoluții, potrivit RBC.

„Rusia”, a spus atunci Putin, „și-a epuizat limita în materie de revoluții în secolul XX. Nu mai vrem alte revoluții. Vrem dezvoltarea evolutivă a societății și a statului nostru. Sper că acesta va fi cazul”.

blank