Featured, Life

Vinul consumat cu moderaţie este mai benefic decât a merge la sală

Un grup de cercetători de la Universitatea Alberta din Canada împreună cu Jason Dyck au descoperit că vinul roșu si strugurii conțin un complex numit resveratrol care îmbunătățește funcțiile inimii, mușchilor și oaselor; în același fel în care sunt îmbunătățite atunci când o persoană merge regulat la sală!

Resveratrolul s-a dovedit a fi un antioxidant eficient în testele pe rozătoare, iar de aceea cercetătorii plănuiesc să îl testeze pe diabetici. Dacă testele vor fi pozitive pentru beneficiile acestui complex, sănătatea inimii pacienților ar putea fi îmbunătățită la fel ca atunci cînd aceștia au un program intensiv de antrenament fizic.
În timp ce oamenii de știință si iubitorii de vin sărbătoresc această știre, doctorii sunt bineînțeles departe de a recomanda pacienților lor să inceapă să bea orice tip de alcool deoarece acesta poate avea efecte nocive asupra organismului. Trebuie să avem în vedere că ne putem bucura de aceste beneficii doar dacă am consuma cel mult un pahar de vin seara, odată cu masa. Resveratrolul se găsește în mod specific în vinul roșu, pe lângă alți antioxidanți de reper atunci când vorbim despre sănătatea generală și cardiovasculară.

Dar ce sunt de fapt antioxidanții?

Poluarea, mâncarea procesată, razele ultraviolete, fumatul determină deteriorarea celulară prin prezența radicalilor liberi în corpul nostru – cu efecte devastatoare asupra sănătății noastre! Antioxidanții reprezintă singura soluție de a ne sprijini organismul în lupta împotriva lor deoarece au capacitatea de a se ”lega” de aceste particule nocive, stabilizându-le structura, efectiv neutralizând riscul pe care radicalii liberii îl prezintă pentru sănătatea noastră.

Radicalii liberi au fost asociați cu multe dintre cele mai periculoase și mai răspândite afecțiuni ale omului modern: cancerul, artrita, problemele de vedere, dar și bolile cardiovasculare, neurologice și pulmonare.

Cum putem combate radicalii liberi?

Din nefericire, corpul uman nu produce antioxidanți. Poate că, dacă ar fi fost astfel, durata de viață a oamenilor ar fi fost mult prelungită.Antioxidanții se găsesc, în cantități diferite, în special în fructe și legume, dar și în nuci și semințe. Atenție însă – acestea trebuie să fie consumate în starea lor naturală și nu gătite sau conservate, procese prin care își pierd multe dintre proprietățile lor curative. De asemenea, o altă problemă gravă este faptul că multe dintre fructele și legumele pe care le consumăm, mai mult dăuneaza sănătății noastre datorită gradului ridicat de pesticide folosit în creșterea și recoltarea lor. Iar dacă luăm în calcul că, datorită procesului de digestie, gradul de absorbție al nutrienților este scăzut…

blank