Featured, Sport

Vezi ce lovitură i-a dat Bute lui Doroftei

Lucian Bute revine în prim-plan cu o știre importantă. Fostul campion la box profesionist va fi inclus, în 2021, în Panteonul sporturilor din Quebec. Onoarea îi revine pentru toate performanţele realizate în carieră, una dintre cele mai prodigioase din lumea sportului cu mănuși.

Conform publicaţiei Journal de Montreal, fostul campion la supermijlocie în versiunea IBF va intra în posteritate în cadrul unei gale care va avea loc în toamna anului 2021. Atunci vor mai fi incluși în Panteon hocheistul Guy Carbonneau, schiorul de fond Alex Harvey, hocheista Caroline Ouellette şi ciclista Marie-Hélene Prémont, o specialistă în mountain bike. De asemenea, în acest Hall of Fame al provinciei canadiene vor fi primiţi arbitra de fotbal Sonia Denoncourt şi Tom Quinn, preşedintele Consiliului de Administraţie al Institutului Naţional de Sport din Quebec.

Lucian Bute: „Nu m-am gândit niciodată că voi fi inclus în Panteonul sporturilor”
La aflarea veștii, Lucian Bute nu și-a mascat bucuria și nici surprinderea: „Când am sosit în Canada, în 2003, eu, un tânăr boxer din România, nu vorbeam nici franceză, nici engleză, şi nu m-am gândit niciodată că voi fi, într-o zi, inclus în Panteonul sporturilor din Quebec. Lumea din Quebec m-a adoptat. Mă simt privilegiat, sunt foarte bucuros, sunt emoţionat”.

Românul nu este primul sportiv născut în afara Quebecului inclus în această galerie selectă. Lucian Bute se alătură unor nume de referinţă, precum Gary Carter, Jackie Robinson, Peter Stastny sau marele pionier al schiului fond, Herman Smith-Johannsen.

„Obiectivul Panteonului este de a face vie istoria sportivă de aici, iar aceasta nu e formată doar din sportivi născuţi în Quebec. Exemplul lui Lucian este elocvent. Fie că s-a născut aici sau în România, povestea sa izvorăşte din memoria noastră colectivă”, a subliniat Jean Gosselin, vicepreşedintele Panteonului sporturilor şi secretarul comisiei de selecţie.

Lucian Bute, acolo unde Nadia Comăneci încă nu a fost admisă!
Lucian Bute a obţinut cetăţenia canadiană în 2012. El intră într-un loc unde Leonard Doroftei și mult mai celebra Nadia Comăneci nu au reuşit încă să pătrundă, mai remarcă Journal de Montreal, care menţionează că în Panteon au prioritate sportivii care s-au remarcat în Quebec o anumită perioadă de timp. Totuși, pentru cine a fost Nadia Comăneci, cazul „Zeiţei de la Montreal” este încă dezbătut.

Nadia Comăneci a cucerit la Jocurile Olimpice de la Montreal (1976) trei medalii de aur, una de argint şi una de bronz, devenind prima gimnastă din istorie care a primit nota 10.

 

blank