Valeriu Gheorghiţă
Featured, Medical

Valeriu Gheorghiţă ne învață cum evitam valul 4 al pandemiei

Valeriu Gheorghiţă atrage atenţia că există semnale pentru o creștere a numărului de cazuri de infectare cu COVID-19 și îndemnat populația care nu s-a vaccinat să meargă în centrele de vaccinare pentru a se imuniza întrucât această este singură soluție ca valul patru al pandemiei să poată fi evitat.

Valeriu Gheorghiţă spune cum putem evita valul patru al pandemiei. Medicul Valeriu Gheorghiță a vorbit, miercuri, la Antena 3, despre câtă imunitate mai au în acest moment persoanele vaccinate la debutul campaniei de vaccinare din România. Gheorghiță a explicat și cât de oportună este vaccinarea cu o a treia doză, în condițiile în care varianta Delta a coronavirusului se răspândește cu repeziciune.

Valeriu Gheorghiţă spune cum putem evita valul patru al pandemiei. Anunţul făcut de şeful campaniei de vaccinare

„Nu vorbim de o tendință a unor țări de a integra cea de-a treia doză în schema de vaccinare. Este foarte important ca aceste decizii spă se bazeze pe dovezi științifice și pe dovezile din viața de zi cu zi. Adică, atunci când se observă o scădere importantă a eficienței schemelor de vaccinare actuale după o perioadă determinată de timp, trebuie să luăm în calcul acest rapel la 6-8-12 luni, în funcție de cum vor arăta datele.

Dar, aș vrea să spun că nici FDA-ul și nici Agenția Europeană a Medicamentului, în momentul de față, nu au autorizat cea de-a treia doză – și aici când vorbim de autorizare ne referim la date de siguranță, la tolerabilitate și la datele de imunogenitate.

Dar, să ne întoarcem la nivelurile de protecție pe care noi le știm în momentul de față. La 6 luni, indiferent de categoria de vârstă la care ne raportăm, nivelul anticorpilor neutralizanți, inclusiv față de varianta Delta, este suficient de ridicat încât să ne ofere protecție față de forme severe de boală, față de internare, față de deces”, a declarat Valeriu Gheorghiță.

Întrebat dacă pierderea anticorpilor poate conduce la pierderea protecției împotriva virusului SARS-CoV-2, medicul Valeriu Gheorghiţă a precizat că acest fenomen este unul natural atunci când vorbim de imunizare, dar care nu conduce neapărat şi la pierderea gradului de protecţie al oricărui vaccin.

„Scăderea anticorpilor este, practic, un fenomen natural pe care îl întâlnim după orice fel de vaccin, după orice tip de răspuns imun, indiferent că vorbim de un răspuns imun după boală sau după vaccinare, însă acest lucru nu înseamnă neapărat scăderea protecției.

Pentru că, pe de o parte noi când facem aceste analize obișnuite de laborator determinăm anticorpi totali împotriva proteinei Spike și nu acei anticorpi neutralizanți care sunt, de fapt, importanți pentru protecție, pentru neutralizarea virusului. Avem răspuns imun de tip celular și avem ceva foarte important răspunsul imun de memorie. Practic la reîntâlnirea cu microorganismul, în speță, cu virusul SARS-COV-2 organismul produce într-un timp foarte scurt anticorpi suficienți.

Sunt expuneri naturale pe care le facem și care, practic au rolul de a menține de a „boosta” răspunsul imun în mod natural. Dar persoanele vulnerabile, persoanele vârstnice pot să dezvolte forme simptomatice, iar unii pot să dezvolte, sunt situații rare, în care vaccinat fiind poți să dezvolți o formă destul de serioasă de îmbolnăvire. Dar cu toate acestea datele actuale, inclusiv pentru varianta Delta, arată o protecție de peste 90% față de riscul de internare și față de deces, indiferent de tipul de vaccin de care vorbim”, a explicat medicul, la Antena 3.

blank