UE
Actualitate

UE: acord referitor la atenuarea prețurilor la energie în țările membre

Miniștrii energiei din UE dezbat, vineri, 30 septembrie, într-o reuniune extraordinară a Consiliului Europei, un acord politic cu privire la măsurile de urgență care ar urma să atenueze criza prețurilor ridicate la energie.

Conform unui comunicat, acest pachet de măsuri urgente, cu o valabilitate temporară, are la bază o propunere de regulament a Consiliului Energiei din 09 septembrie ce include măsuri de reducere a cererii de energie electrică în orele de vârf pentru a diminua prețurile la energie pentru consumatori, măsuri de colectare a veniturilor excedentare din producția de electricitate și o contribuție de solidaritate din profiturile excedentare ale sectoarelor de combustibili fosili.

Măsurile vizează atenuarea impactului prețurilor asupra consumatorilor finali pentru a proteja consumatorii cu amănuntul
Miniștrii vor avea și un schimb de informări cu privire la alte opțiuni de politică pentru a atenua prețurile ridicate la gaze.

Propunerea inițială a Comisiei stabilește un obiectiv voluntar de reducere globală de 10 % din consumul brut de energie electrică și un obiectiv obligatoriu de reducere de cel puțin 5% din consumul de energie electrică în orele de vârf, care urmează să fie stabilit de statele membre, conform Calea Europeană.

Propunerea prevede plafonarea veniturilor de pe piață la 180 de euro/MWh pentru producătorii de energie electrică care utilizează așa-numitele tehnologii inframarginale pentru a produce energie electrică, cum ar fi energiile regenerabile, energia nucleară și lignitul.

Inițiativa amintită permite statelor membre să aleagă cum să redirecționeze veniturile excedentare către măsuri de sprijinire a consumatorilor finali de energie electrică și introduce, de asemenea, o contribuție excepțională și temporară de solidaritate pentru a aborda profiturile excedentare ale sectorului combustibililor fosili. Contribuțiile de solidaritate ar fi redistribuite pentru a oferi sprijin gospodăriilor și IMM-urilor.

Politicile propuse au un caracter temporar

CE a adoptat în iunie un nou regulament privind stocarea gazelor, care să asigure umplerea instalațiilor de înmagazinare înainte de sezonul rece: în instalațiile de înmagazinare subterană a gazelor de pe teritoriul statelor membre trebuie să se constituie stocuri la cel puțin 80 % din capacitate până la 1 noiembrie și la 90 % înainte de iarnă.

Noile norme stabilesc și norme de solidaritate pentru a ajuta țările membre din UE care nu dispun de instalații de înmagazinare: ele trebuie să stocheze 15 % din consumul lor intern anual de gaze în instalații de înmagazinare situate în alt stat membru.

blank