Kievului
International

Trupele Kievului, un nou triumf pe front. Continuă să elibereze „sat după sat, stradă după stradă, casă după casă”

Oficialul NATO care a provocat furie  Kievului cu o declarație legată de cedarea de teritorii către Rusia spune că a greșit.

Și caracterizează drept nefericită declarația în care a sugerat că Ucraina poate obține pacea și întrarea în Alianță dacă face concesiuni Moscovei.

Între timp, forțele armate ucrainene au ridicat steagul pe un sat eliberat pe frontul din Sud, unde soldații Kievului fac progrese.

Soldat ucrainean: „Unități ucrainene de Infanterie Marină continuă să elibereze zonele populate, sat după sat, stradă după stradă, casă după casă”.

Armata ucraineană a difuzat imagini cu luptătorii săi ridicând steagul în Urojaine. E prima localitate eliberată în ultimele trei săptămâni, iar victoria vine la capătul unor lupte grele, în care teritorii modeste au schimbat de mai multe ori tabăra.

Rușii au ținut cu dinții de satul care avea cândva doar o mie de locuitori și s-au retras pe jos, atunci când a fost evident că nu vor primi întăriri. Urojaine are importanță strategică și simbolică, întrucât aduce forțele ucrainene mai aproape de Marea Azov.

Trupele Kievului trebuie să cucerească însă și satul Heorhivka, la 16 km spre sud, pentru a-și atinge obiectivele – recuperarea orașului Mariupol și tăierea coridorului terestru controlat de ruși spre Crimeea. Se crede că armata ucraineană a concentrat aici unele dintre cele mai bune trupe ale sale – patru brigăzi de pușcași marini, un regiment de trupe aeropurtate și o brigadă de infanterie motorizată.

„Contraofensiva merge așa cum își doresc, dar se desfășoară lent”

Forțele ucrainene au făcut progrese și în jurul localității Robotine. Ajutați de blindate Striker și de tancuri britanice Challenger 2, militarii Kievului încearcă să foțeze liniile ruse de apărare în nord-estul așezării. Pe frontul din nord, rușii încearcă să recucerească satul Kupiansk, eliberat de ucraineni toamna trecută. Comandanții trupelor Kievului spun că forțele inamice fac presiuni zilnice pe defensiva ucraineană, atacând din direcţii diferite cu trupe de asalt formate în mare parte din pușcăriași.

Michael Clarke, analist britanic: „Trebuie să lupte pentru fiecare kilometru. Contraofensiva merge așa cum își doresc, dar se desfășoară lent. Și unul din motivele pentru care se întâmplă asta e lipsa muniției. Statele Unite au anunțat că vor oferi Ucrainei ajutoare în valoare de două miliarde de dolari. Acum știm despre ce e vorba: foarte multă muniție pentru artilerie, multe rachete pentru lansatoarele HIMARS, mult echipament care protejează de explozia minelor și nu mai puțin de 12 milioane de gloanțe pentru arme de calibru mic”.

La rândul său, după o vizită pe front, președintele ucrainean a anunțat sporirea producției de drone.

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: „Vom colabora cu partenerii noștri pentru a asigura furnizarea de drone și sisteme radioelectronice. Vom crește producția și în Ucraina”.

Pe de altă parte, Lituania a anunțat că va închide, începând de mâine, două din cele șase treceri de frontieră cu Belarusul. Este un răspuns la prezenţa mercenarilor Wagner pe teritoriul ţării vecine, unde gruparea a fost înregistrată ca organizație educațională.

Pe 28 august va avea loc o reuniunea la Varșovia, la care participă Țările Baltice și Polonia, și la care s-ar putea lua decizia unei închideri complete a graniței acestor țări cu Belarusul.

blank