Josep Borrell
Featured, International

Şeful diplomaţiei UE, Josep Borrell ne spune cum va arăta lumea după pandemie

Şeful diplomaţiei UE, Josep Borrell, a estimat la un forum desfăşurat sâmbătă, 10 iulie, în oraşul croat Dubrovnik că, deşi Europa face progrese datorită vaccinării, „în faţa noastră se află o luptă lungă contra pandemiei Covid-19”

În plus, scrie Swiss Info, lumea în ansamblul ei nu va depăşi această pandemie până anul viitor.

O singură soluție, zice Josep Borrell
„Toţi suntem conştienţi de consecinţele viitoare, dar şi de soluţia pentru criza cauzată de pandemie, iar aceasta este vaccinarea”, a spus Borrell la forumul dedicat impactului pandemiei asupra relaţiilor geostrategice şi economiei mondiale. Printre participanţi au fost şi miniştri de Externe din 10 state balcanice şi central-europene, respectiv Albania, Croaţia, Republica Cehă, Slovacia, Slovenia, Grecia, Letonia, Macedonia de Nord, Malta şi Muntenegru.

Pandemia va lăsa în urmă o lume diferită, mai digitală şi cu noi inegalităţi, consideră responsabilul diplomaţiei europene. În context, el a pledat pentru donarea de vaccinuri antiCovid către ţările sărace pentru a le impulsiona creşterea economică acum blocată de pandemie.

Borrel a acuzat Rusia şi China că „practică o diplomaţie a vaccinurilor” pentru a-şi realiza interesele în lume. UE „trebuie să fie conştientă de aceasta şi să acţioneze conform situaţiei”. Înaltul comisar pentru politică externă a apreciat că în mod deosebit creşte influenţa Chinei în lume, în timp ce cooperarea cu Beijingul este „tot mai dificilă”. Totuși, el a susţinut că este nevoie de o bună înţelegere cu China, dată fiind importanţa strategică a acesteia: „Până la 25% din creşterea economică globală anul acesta vine din China”.

Competiția SUA-China va modela lumea
De asemenea, a continuat oficialul UE, competiţia dintre China şi SUA va modela lumea în deceniile următoare. De aceea, Uniunea Europeană este obligată să își traseze orientările „privind propriile sale interese”.

Împreună cu Statele Unite avem în comun istoria, sistemul politic şi economic. Vom fi mereu apropiaţi de Washington, dar trebuie să privim lumea gândindu-ne la interesele noastre”, a indicat Josep Borrell.

Șeful diplomației europene a adăugat că blocul comunitar are un dialog „pozitiv şi constructiv” pe tema Chinei cu administraţia preşedintelui american Joe Biden.

blank