AI
IT&C

Șefa FMI susține că AI va duce la un șomaj devastator

Potrivit directorului general al FMI, Kristalina Georgieva, se așteaptă ca Inteligența Artificială AI să aibă un impact de mari dimensiuni asupra ocupării forței de muncă la nivel mondial.

Inteligența Artificială AI, o problemă la nivel global. „Economiile avansate se confruntă cu riscuri mai mari și oportunități mai mari atunci când vine vorba de IA, spre deosebire de economiile de piață emergente și în curs de dezvoltare”, a afirmat Georgieva într-o postare, făcând referire la o analiză recentă a FMI pe această temă.

Georgieva a evidențiat impactul potențial al IA asupra locurilor de muncă înalt calificate. În plus, ea a menționat că IA ar putea avea un impact potențial asupra a aproximativ 60% din locurile de muncă din economiile avansate.

Inteligența Artificială, un pericol pentru omenire

„Aproximativ jumătate din posturile disponibile ar putea înregistra îmbunătățiri ale productivității prin integrarea IA”. Potrivit lui Georgieva, aplicațiile IA au potențialul de a prelua anumite sarcini efectuate în prezent de oameni. Acest lucru ar putea duce la o scădere a cererii de forță de muncă, ceea ce ar putea duce la salarii mai mici și la mai puține oportunități de angajare.

„În cele mai extreme scenarii, anumite locuri de muncă ar putea înceta să mai existe”, a remarcat ea. Pe de altă parte, Georgieva anticipează că piețele emergente și economiile în curs de dezvoltare se vor confrunta cu mai puține perturbări imediate cauzate de IA.

IA, Inteligența artificială

AI
Inteligenţa artificială. Sursa foto: Pixabay

Cu toate acestea, Georgieva a subliniat importanța ca factorii de decizie politică să rămână vigilenți în abordarea consecințelor potențiale ale IA, cum ar fi inegalitatea și tensiunile sociale. De asemenea, ea a subliniat importanța implementării unor plase de siguranță socială cuprinzătoare și a furnizării de programe de reconversie profesională pentru lucrătorii vulnerabili.

Care sunt marile îngrijorări

Diverse organizații și-au exprimat, de asemenea, îngrijorarea cu privire la implicațiile IA. Într-un raport publicat în martie, Goldman Sachs a subliniat potențialul ca IA să aibă un impact semnificativ asupra pieței muncii, putând afecta peste 300 de milioane de posturi.

Într-un interviu podcast din noiembrie, vicepreședintele LinkedIn, Annesh Raman, a discutat despre impactul IA asupra pieței muncii. Raman a subliniat importanța tot mai mare a competențelor transversale, sugerând că acestea vor deveni mai valoroase decât competențele tehnice. „Durata de relevanță a unei diplome scade semnificativ”, a informat Raman pe Molly Wood, gazda podcastului „Worklab” al Microsoft.

blank