Scenariu apocaliptic
Actualitate

Scenariu apocaliptic. Ce anotimp dispare

Scenariu apocaliptic. Cum vor fi verile în următorii ani, şi ce anotimp ar putea dispărea. Un studiu recent arată modul în care schimbările climatice afectează durata anotimpurilor Pământului.

Scenariu apocaliptic. Cum vor fi verile în următorii ani, şi ce anotimp ar putea dispărea. Verile din emisfera nordică ar putea dura aproape șase luni dacă încălzirea globală continuă. Iar durata anotimpurilor Pământului se va diminua.

Studiul, publicat în Geophysical Research Letters, a constatat că schimbările climatice fac verile mai fierbinţi și mai lungi. În timp ce micșorează celelalte trei anotimpuri. Oamenii de știință spun că aceste dereglări ar putea avea o serie de implicații grave. Sănătatea umană și agricultura.

Verile mai fierbinți și mai lungi înseamnă boli

„Acesta este ceasul biologic pentru fiecare ființă vie”, a spus autorul principal al studiului, Yuping Guan, oceanograf. Iernile, în medie, s-au scurtat, iar anotimpurile de primăvară și toamnă s-au contractat.

În medie, primăvară s-au redus de la 124 de zile la 115 zile. Iar toamna s-a scurtat de la 87 de zile la 82 de zile.

Verile mai fierbinți și mai lungi, înseamnă țânțarii și alți dăunători purtători de boli. Şi-ar putea extinde în zonele în care nu se găsesc de obicei.

Scenariu apocaliptic

Scenariu apocaliptic. Cum vor fi verile în următorii ani, şi ce anotimp ar putea dispărea

Climatologul Roxana Bojariu de la ANM a explicat cum ar putea evolua fiecare anotimp în viitor şi la ce să ne așteptăm.

„Estimarea climatică ne spune că există tendințe de creștere a temperaturii în toate anotimpurile. Însă vorbim despre o caracterizare statistică și nu înseamnă că fiecare anotimp este mai cald decât precedentul. Vara s-a încălzit cel mai mult. Urmată de iarnă, de primăvară și de toamnă. În comparație cu intervalul de referință 1961-1990.


Cifrele arată că toamna ar exista o tendință de creșterea a cantității de precipitații. Dar nu pare atribuibilă încălzirii climatice. În cazul toamnei, semnalul de încălzire este cel mai slab dintre anotimpuri. În timp ce vara și iarna s-au încălzit mai mult decât anotimpurile de tranziție”.

Cum vor fi anotimpurile pe viitor

Citește și  Angajați concediați și clădiri preluate de stat, guvernul romaniei închide una dintre afacerile SRI

Și pentru că anotimpurile dictează ciclurile de viață ale plantelor și animalelor, schimbările climatice ar putea perturba capacitatea speciilor de a se adapta.

„Dacă sezoanele încep să se schimbe, totul nu se va schimba perfect sincronizat. Schimbările climatice fac, de asemenea, anotimpurile mai „volatile”. Ceea ce ar putea avea un impact asupra agriculturii”, a spus Scott Sheridan, climatolog, Ohio.

Climatologul Roxana Bojariu, despre iernile care urmează:

„Este clar că anotimpurile rămân, fiindcă sunt date de poziționarea noastră la latitudinile medii. Iernile vor fi tot mai calde și cu mai multe ploi în loc de ninsori. Există o tendință statistică de declanșare mai timpurie a primăverii. Şi vara se va declanșa mai devreme și va fi tot mai lungă. O altă tendință va fi prelungirea verii în septembrie.Vom mai avea și zăpezi mari, chiar dacă mai rar, vom avea în continuare viscole, chiar și în condițiile încălzirii globale, doar că, per total, va fi mai cald, iar raportul între precipitațiile lichide și solide se schimbă”.

Mai mult, climatologul spune că „nu este deloc bine, având un impact mare asupra rezervei de apă în sol, pentru că un strat de zăpadă în fiecare iarnă încarcă mult mai eficient solul pentru primăvară”.

blank