Preşedintele Republicii Cehe, Milos Zeman, este de părere că în cele din urmă Rusia se va retrage din Ucraina. Liderul de la Praga spune că ”mai devreme sau mai târziu, presiunea ţărilor libere va face ca Rusia să se retragă de pe teritoriul Ucrainei”.
Preşedintele Republicii Cehe, Milos Zeman, este optimist și speră ca în cele din urmă Rusia se va retrage din Ucraina, transmite EFE.
Mai devreme sau mai târziu, Rusia se va retrage din Ucraina
Președintele ceh, Milos Zeman, a declarat, luni, că, ”mai devreme sau mai târziu, presiunea ţărilor libere va face ca Rusia să se retragă de pe teritoriul Ucrainei”.
Milos Zeman, acuzat în trecut că este prorus, şi-a schimbat atitudinea după invazia rusă şi a susţinut pe deplin ajutorul acordat Ucrainei de Republica Cehă.
Aproape o jumătate de milion de refugiaţi din Ucraina trăiesc în prezent în Republica Cehă, una dintre ţările europene cele mai active în privinţa sprijinului militar şi economic acordat statului ucrainean.
Președintele ceh vrea mebținerea relațiilor economice cu Rusia
Milos Zeman a insistat că a pledat mereu pentru nevoia de a menţine relaţii economice corecte cu Rusia, mai ales datorită importanţei sectorului energetic.
Totuşi, ”acum securitatea este mai importantă decât interesele economice ale lumii şi ale Republicii Cehe”, a apreciat preşedintele aflat la sfârşit de mandat.
Republica Cehă, care în 1968 a fost victima unei invazii sovietice, organizează în zilele 13 şi 14 ianuarie 2023 alegeri prezidenţiale, la care se caută un succesor pentru Zeman, care a stat 10 ani la putere.
Președintele Cehiei crede că riscul unui conflict nuclear este mare
În luna octombrie, președintele Cehiei, Milos Zeman, era de părere că riscul unui conflict nuclear este mare.
„Riscul unui conflict nuclear este mare din cauza amenințărilor (Federației Ruse) de folosire a armelor nucleare tactice în Ucraina. Cred că în această situație statele europene, şi nu numai ele, ar trebui să reacţioneze cu un răspuns militar decisiv”, în timpul unui briefing organizat la Castelul Praga.
Din punctul său de vedere, comunitatea internațională ar trebui să trimită un semnal clar Guvernului de la Moscova despre ceea ce va urma, dacă armata rusă va folosi armele nucleare tactice în Ucraina.
„Chiar înainte de aceasta ar fi trebuit trimis ca un avertisment foarte clar că, dacă Federația Rusă folosește arme nucleare pe teritoriul ucrainean, va urma nu doar o reacție diplomatică, ci și una militară, cu toate consecințele care decurg din aceasta”, a adăugat el.