România
Actualitate

România va avea un sistem nou de apărare antidronă

Mulțimea de incidente cu drone care au vizat teritoriul țării noastre au determinat statul român să ia măsuri. Astfel, în cel mai scurt timp posibil, România va avea un nou și modern sistem antidronă.

Sistem antidronă nou și modern pentru România

România va avea instalat pe teritoriul său, cât mai curând posibil, un nou și modern sistem antidronă, au informat, vineri, surse guvernamentale.

Astfel, ţara noastră va primi spre folosinţă acest sistem în baza unui acord „G to G” încheiat cu un stat partener, cu acordul NATO.

Necesitatea instalării unui sistem antidronă în România a intervenit ca urmare a atacurilor cu drone ale Rusiei. Moscova a atacat porturile dunărene din Ucraina. În urma acestor atacuri, resturi ale acestor echipamente militare au căzut şi în zone din ţara noastră.

Despre atacurile rusești cu drone din zona frontierei, premierul Marcel Ciolacu a declarat că acestea nu sunt accidentale. El a detaliat că Rusia ştie că peste jumătate din cerealele ucrainene pentru export sunt transportate prin intermediul culoarelor de navigaţie din România.

La Ceatalchioi nu e semnal GSM

În altă ordine de idei, comuna Ceatalchioi, de pe malul românesc al Dunării se confruntă cu o problemă legată de lipsa de semnal GSM. Situația este și mai gravă, având în vedere contextul pericolului căderii dronelor ruseşti.

Primarul comunei, Tudor Cernega, a atras atenția asupra deficiențelor. El a precizat și că autoritatea locală nu poate primi mesaje RO-ALERT. Cu privire la aceste pericole din cauza lipsei de semnal GSM. De asemenea, edilul a subliniat că au fost făcute numeroase demersuri pentru a rezolva problema, însă soluțiile întârzie să apară.

„Degeaba avem adăposturile. Oamenii nu au cum să meargă la ele doar când aud dronele. Sistemul de alarmare e deficitar, aproape zero. Degeaba l-am făcut că nu putem să-i anunţăm. Chiar dacă aş pune sistem de alarmare pe maşină, să merg să sun cu goarna, cu sirena, cu clopotul, nici noi habar nu avem când vin dronele. De mai bine de doi ani e problema asta”, a afirmat primarul comunei Ceatalchioi.

Numeroasele demersuri pe lângă autorităţile judeţene pentru a rezolva problema, nu au avut însă niciun rezultat.

Referindu-se la cele două adăposturi construite de militari în satul Plauru pentru protecţia populaţiei, Tudor Cernega a menţionat că acestea sunt folosite în special de persoanele în vârstă. El a punctat că mulți oameni nu conștientizează pe deplin gravitatea situației.

blank