roboți
IT&C

Roboți ucigași pe bază de AI ar putea ucide oameni

Marile puteri lucrează la dezvoltarea unor roboți controlați de Inteligență Artificială care ucid oameni. Mulți lideri consideră că acesta este unul dintre cele mai importante puncte de cotitură pentru
omenire.

Marile puteri doresc să facă mai mulți roboți controlați de Inteligența Artificială care ucid oameni. Evoluția utilizării dronelor controlate de inteligență artificială (AI) care pot decide în mod autonom să ucidă a devenit un subiect extrem de controversat.

Diferite țări, printre care SUA, China și Israel, lucrează în mod activ la dezvoltarea de arme letale autonome care pot selecta ținte cu ajutorul tehnologiei AI. Cu toate astea, permiterea mașinilor de a lua decizii de viață sau de moarte fără intervenția umană ridică probleme etice, juridice și de securitate semnificative.

Roboții controlați de Inteligența Artificială, un real pericol

Statele Unite, alături de alte țări precum Rusia, Australia și Israel, se opun rezoluțiilor obligatorii și favorizează, în schimb, o abordare fără caracter obligatoriu. Negociatorul-șef al Austriei, Alexander Kmentt, consideră că acești roboți ar putea fi un real pericol pentru omenire.

„Acesta este cu adevărat unul dintre cele mai importante puncte de cotitură pentru omenire. Care este rolul ființelor umane în utilizarea forței? Este o problemă fundamentală de securitate, o problemă juridică și o problemă etică.”

roboți

Pentagonul deja vrea să folosească roboții ucigași

Pentagonul a anunțat planuri de a utiliza „roiuri de mii de drone cu inteligența artificială” până la începutul anului 2023. Secretarul adjunct al Apărării din SUA, Kathleen Hicks, a explicat că această tehnologie ar ajuta la contrabalansarea superiorității numerice a Chinei în ceea ce privește armele și personalul.

Supravegherea umană a dronelor este soluția

Frank Kendall, secretarul Forțelor Aeriene ale SUA, a declarat că dronele AI trebuie supravegheate de oameni pentru a avea un impact pozitiv. El consideră că impunerea unor limitări asupra unei astfel de tehnologii ar oferi adversarilor un avantaj semnificativ.

Dronele controlate de AI au fost deja folosite în războiul din Ucraina, dar nu se știu dacă au dus la pierderi umane. Rolul supravegherii umane în aceste sisteme de IA este un aspect critic, deoarece ar putea determina succesul sau eșecul, potrivit NYT.

blank