Talibanii
Featured, International

Războinicele din Afganistan: „Talibanii sunt speriați să nu fie uciși de noi, consideră că este rușinos”

Femeile din Afganistan învață să folosească armele și spun că vor lupta împotriva talibanilor care le-au luat libertatea de mișcare și dreptul la educație și le-au omorât familiile. Este rar să vezi așa ceva mai ales în regiunile mai conservatoare ale țării.  Talibanii, a fi ucis de femei este considerat umilitor, așa că ele profită de această slăbiciune și participă la lecții de instruire și la demonstrații publice în care flutură arme.

Cea mai recentă și mai amplă manifestație a fost weekendul trecut în Ghor, când sute de femei au protestat cu arme și au strigat lozinci anti-talibane.

Deși este puțin probabil ca ele să fie în prima linie în lupta, din cauza lipsei de experiență și a educației conservatoare, demonstrațiile publice sunt un semnal că femeile înspăimântate de talibani vor fi o amintire.

Foarte multe femei aleg să meargă pe câmpul de luptă, a declarat Halima Parastish, șefa grupului de femei din Ghor, participantă și ea la protest: „Eu și alte femei i-am spus guvernatorului, în urmă cu aproximativ o lună, că suntem gata să plecăm și să luptăm”.
Talibanii
Talibanii au trecut prin zonele rurale ale Afganistanului, și au ocupat zeci de districte, inclusiv nordul provinciei Badakhshan, care în urmă cu 20 de ani era o regiune anti-talibană. Tot mai multe zone sunt acum sub asediu.

În zonele pe care le controlează, talibanii au impus restricții privind educația femeilor, libertatea de mișcare și modul în care se îmbracă, spun activiștii și locuitorii din aceste zone. Într-o zonă, femeilor li s-a cerut să poarte burqa.

Chiar și femeile din zonele rurale extrem de conservatoare aspiră însă la mai multă educație, la o mai mare libertate de mișcare și la un rol mai important în familiile lor, potrivit unui sondaj recent.

„Nicio femeie nu vrea să lupte. Și eu vreau doar să-mi continui educația și să rămân departe de violență, dar condițiile ne-au făcut pe mine și pe alte femei să ne mobilizam”, a spus o jurnalistă în vârstă de 20 de ani din nordul Jowzjan, acolo unde există deja o istorie a femeilor care nu se tem să lupte, scrie Guardian.

Ea a participat la o zi de instruire militară în capitala provinciei, care este în prezent asediată și a cerut să fie chemată la luptă: „Nu vreau ca țara să fie sub controlul oamenilor care tratează femeile așa cum o fac ei. Am luat armele pentru a arăta că dacă trebuie să luptăm, o vom face”.

Tânără a spus că există câteva zeci de femei care învață să folosească arme ca și ea și că, în ciuda lipsei de experiență, vor avea un avantaj față de bărbați dacă se confruntă cu talibanii: „Sunt speriați să nu fie uciși de noi, consideră că este rușinos”.

Pentru militanții conservatori, înfruntarea femeilor în luptă poate fi umilitoare. Se pare că luptătorii ISIS din Siria ar fi fost mai înspăimântați că ar putea muri în mâinile forțelor kurde de sex feminin decât să fie uciși de bărbați.

Este rar, dar nu fără precedent, ca femeile afgane să ia armele, în special în părțile puțin mai conservatoare ale țării. Anul trecut, adolescenta Qamar Gul a devenit faimoasă la nivel național după ce a luptat împotriva unui grup de talibani care i-a ucis părinții. Și în nordul Balkh, Salima Mazari, în vârstă de 39 de ani, s-a luptat recent în Charkint. Femeile s-au alăturat, de asemenea, forțelor de securitate ale Afganistanului în ultimele două decenii, inclusiv la instrucția pentru piloți de elicoptere, deși s-au confruntat cu discriminări și au fost hărțuite de colegi, rareori fiind trimise în prima linie.

Talibanii au susținut că demonstrațiile sunt propagandiste, iar bărbații nu ar permite rudelor de sex feminin să lupte. „Femeile nu vor lua niciodată arme împotriva noastră. Sunt neputincioase și forțate de inamicul învins”, a spus un purtător de cuvânt al lor.

„Suntem ucise și rănite fără să ne apărăm, de ce să nu ne luptăm?”
Însă, guvernatorul provinciei Ghor, Abdulzahir Faizzada, a declarat într-un interviu că unele dintre femeile care au ieșit pe străzile din Firozkoh, capitala provinciei, au luptat deja cu talibanii și că majoritatea au suportat violențe din partea lor. „Majoritatea acestor femei au fost dintre cele care au scăpat recent din zonele talibane. Au trecut deja prin război în satele lor, și-au pierdut fiii și frații, sunt supărate”, a spus el. Faizzada, care a adăugat că va instrui femeile să folosească armele, dacă guvernul de la Kabul aprobă.

Regulile conservatoare ale talibanilor sunt respinse în Ghor, unde femeile poartă mai degrabă eșarfe decât să se acopere pe deplin cu burqa și lucrează pe câmp alături de bărbații lor, a declarat Halima Parastish.

Talibanii le-au interzis femeilor chiar să aibă grijă de animale sau să lucreze pământul în zonele din Ghor pe care le controlează. De asemenea, au închis școlile de fete, au ordonat femeilor să nu plece de acasă fără un tutore de sex masculin și chiar le-au interzis să participe la nunți, pe motiv că doar bărbații ar avea voie.

Așadar, femeile din aceste zone au fost printre cei care au protestat. „Au cerut arme să meargă și să lupte pentru pământurile și pentru libertatea lor. Aceeași situație este și în regiunea Charsadda Femeile au spus: „, a spus Parastish.

blank