Ucraina
International

Război în Ucraina, ziua 298. Planul secret al lui Vladimir Putin. CIA nu crede în negocieri de pace prea curând

Ucraina ia în considerare o nouă invazie a țării, la începutul anului viitor, din partea de nord. Un comandant militar ucrainean a declarat că Rusia ar putea încerca un nou atac în jurul datei de 24 februarie 2023, la un an de la prima invazie. În acest context, preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a cerut, Occidentului un sistem de apărare aeriană fiabil pentru a opri rachetele rusești. Principalul furnizor de energie din Ucraina a reuşit să restabilească alimentarea cu electricitate pentru aproape 6 milioane de persoane în ultimele 24 de ore.

Ucraina ia în calcul o a doua invazie din nord, asupra capitalei Kiev, la începutul anului viitor, în preajma zilei de 24 februarie. Kievul se teme că Vladimir Putin ar putea avea un plan secret prin care să atace Kievul pentru a doua oară, conform Serviciilor Secrete din Ucraina. Experții militari sunt de părere că un astfel de scenariu nu este logic în acest moment dat fiind că forțele rusești sunt în retragere în Ucraina. Rusia pierde câteva sute de soldați în fiecare zi, potrivit MSN.

În est, armata ucraineană se află la porțile orașului Svatove după o contraofensivă care a eliberat sute de kilometri pătrați în doar câteva zile. În sud, a fost eliberat orașul Herson, singura reședință regional ocupat de ruși.

Armata rusă mai desfășoară operațiuni ofensive doar în Donbas, împotriva orașelor Bakhmut și Avdiivka. Atacurile nu au adus rezultate semnificative, iar rușii pierd mii de trupe, tancuri și echipamente militare. Aici este vorba, mai mult de ambiția lui Evgheni Prigojin, fondatorul companiei de mercenari Wagner. Mercenarii ruși sunt desfășurați în zona Bakhmut, iar Prihojin forțează o victorie de moral.

Putin ar putea lansa o ofensivă surpriză

Vladimir Putin și-ar putea pregăti forțele pentru o operațiune ofensivă surpriză de iarnă, se tem ucrainenii, în următoarele săptămâni. Iar Kievul ar putea fi o posibilă țintă.

„Rusia ar putea stabili condiții pentru a conduce o nouă ofensivă împotriva Ucrainei – posibil contra Kievului – în iarna anului 2023. Este extrem de puțin probabil ca un astfel de atac să reușească. Un atac rusesc din Belarus nu este iminent în acest moment”, a evaluat Institutul pentru Studiul Războiului într-una dintre actualizările operaționale.

Mai multe trupe rusești sunt cantonate în Belarus și ar putea forma o nouă unitate comună cu armata Minsk-ului. Vladimir Putin ar putea încerca o nouă operațiune pentru atinge obiective maximale și se pregătește pentru un război care poate dura luni, dacă nu ani.

În acest moment, Moscova pune presiune asupra Ucrainei prin utilizarea rachetelor balistice și de croazieră împotriva orașelor și a infrastructurii critice. Ca urmare, cea mai mare parte a țării este fără electricitate, internet, apă și căldură. O potențială ofensivă de iarnă împotriva Kievului ar avea probabil scopul de a constrânge Ucraina să ofere concesii sau să facă presiuni asupra susținătorilor occidentali ai Ucrainei să-l determine pe Volodimir Zelenski să negocieze. În esență, însă, armata rusă nu și-a depășit deficiențele și un potențial atac de iarnă este foarte probabil să eșueze.
Ucraina
1,2 milioane de apeluri la telefonul destinat rușilor care vor să se predea

Oficialii serviciilor de informații din Ucraina susțin că au primit peste 1,2 milioane de apeluri telefonice din partea soldaților ruși care doresc să se predea. Armata ucraineană a pus la dispoziția trupelor rusești un număr gratuit de telefon unde pot apela în condițiile în care doresc să se predea.

Linia telefonică a fost Intitulată „Vreau să trăiesc”, iar operatorii care intră în contact cu soldații rui ce vor să dezerteze îi învață cum anume să procedeze. Linia telefonică „Vreau să trăiesc” le permite rușilor să se predea atât individual sau împreună cu unitățile lor lor.

Informația a fost prezentată de reprezentantul Direcției de Informații a Ministerului Apărării de la Kiev, Andriy Yusov, pe 17 decembrie.

Tot în acest context, un clip postat pe rețelele de socializare prezintă momentul în care un ofițer rus înmânează familiei unui soldat mort pe front, documentele de identificare.

Imaginile sunt zguduitoare și arată o femeie, cel mai probabil mama militarului mort, prăbușită în brațele unui alt soldat, în lacrimi. Acesta îi înmânază o pungă albastră, din plastic, în care se găsesc livretul militar și ale fiului mort. Este tot ce a mai rămas de pe urma lui.

În cele din urmă, militarul se desprinde din îmbrățișarea femeii îndurerate și se retrage în vreme ce aceasta plânge.

În același timp, un ofițer îi înmânează un set de documente tatălui militarului mort și îi transmite în limbaj de lemn, o formulă oficială: „Ați crescut un fiu demn. Felicitări”
Putin cere sfatul militarilor
Vladimir Putin le-a cerut comandanților armatei propuneri cu privire la abordarea campaniei militare din Ucraina, a anunțat sâmbătă Kremlinul, scrie Reuters. Putin a făcut o vizită la sediul operativ al armatei.

Întâlnirea vine după zece luni de război, în condițiile în care au început să apară critici privind operațiunile militare. Mai ales că rușii au fost forțați să se retragă din Kiev, Harkov și Herson.

În imaginile video difuzate sâmbătă de Kremlin, Putin a prezidat o întâlnire cu mai multe persoane la o masă circular. El a fost flancat de ministrul Apărării Serghei Şoigu şi de şeful Statului Major General Valeri Gerasimov.
Ucraina
Volodimir Zelenski cere un sistem de apărare aerian eficient
Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, cere un sistem de apărare aeriană eficient care să pună capăt terorii rachetelor ruseşti, în război.

„Găsiţi o oportunitate de a oferi Ucrainei o protecţie fiabilă a cerului, un scut fiabil de apărare aeriană. O puteţi face. Puteţi oferi protecţie poporului nostru – protecţie sută la sută împotriva acestor atacuri teroriste ruseşti. Când se întâmplă acest lucru, principala formă de teroare rusă – teroarea rachetelor – va deveni pur şi simplu imposibilă. Şi asta va însemna siguranţă pentru ucraineni, siguranţă pentru milioane de oameni şi o realiniere strategică a întregii situaţii militare. Cu cât Rusia are mai puţine oportunităţi de teroare, cu atât vom avea mai multe oportunităţi de a restabili şi de a garanta pacea”, a spus Volodimir Zelenski.
5-5
Președintele Ucrainei a anunțat că a fost restabilită alimentarea cu energie electrică a aproape 6 milioane de ucraineni.

„Desigur, mai este mult de lucru pentru a stabiliza sistemul. Probleme cu furnizarea de căldură, probleme mari cu alimentarea cu apă există. Cea mai dificilă situaţie este în oraşul Kiev şi în regiune, Viniţtia şi în regiune, Lvov şi în regiune. Dar, din păcate, există întreruperi la scară largă în multe alte regiuni: acestea includ regiunea Dnepr şi Dnepropetrovsk, Volun, regiunea Jîtomir, Zakarpattia, regiunea Ivano-Frankivsk, oraşul Odesa şi regiunea, regiunea Poltava, regiunea Ternopil, regiunea Cernihov. şi alte oraşe şi regiuni”, a adăugat Zelenski.

Premierul ucrainean Denis Şmihal a afirmat că Ucraina are nevoie de mii de generatoare electrice puternice pentru a trece peste perioada de iarnă.
Ucraina
CIA nu crede în negocieri rapide de pace

Directorul Agenţiei Centrale de Informaţii a SUA (CIA), William Burns, nu crede în pace foarte curând. Oficialul american este de părere că atacurile Rusiei împotriva infrastructurii critice vor continua, deși anticipează un „tempo mai redus” al luptelor pe parcursul iernii, relatează CNN. Dar, CIA nu vede o cale imediată spre negocieri pentru a pune capăt conflictului, a spus el.

„Evaluarea noastră nu ne arată că rușii sunt serioși la acest moment cu privire la o negociere reală”, a declarat Bill Burns într-un interviu la postul PBS.

Rusia a lansat numeroase atacuri cu rachete care au avariat sistemul energetic și infrastructura civilă din Ucraina, provocând pene masive de curent în plină iarnă. Mai multe atacuri cu rachete au fost raportate în regiuni din Ucraina, inclusiv în Kiev, Odesa, Harkov și Zaporojie, inclusiv vineri, 16 decembrie.

Nici consilierul președintelui Volodimir Zelenski, Mihail Podoliak, nu crede că Rusia va accepta să se așeze la negocieri de pace prea curând. El consideră că războiul se va încheia doar cu înfrângerea militară a Moscovei. În opinia sa, este nerealist să se ajungă la un un acord cu Rusia pentru a încheia războiul.

„Războiul trebuie să se încheie doar cu înfrângerea ei”, a scris Podoliak pe Twitter.

El a precizat că Ucraina va acționa cu „proporții necesare de artilerie, vehicule blindage, drone și rachete cu rază lungă”, conform The Guardian.

blank