Promo

Răspunderea extinsă a producătorului, explicată pe scurt și într-un mod simplu de înțeles

Stilul de viață modern duce inevitabil la generarea unei cantități mari de deșeuri. Acestea ne afectează puternic planeta, ducând la probleme pentru mediul înconjurător și afectând sănătatea umană. Cu siguranță cunoști deja câteva soluții pentru această situație delicată, iar termenul de răspundere extinsă a producătorului îți sună familiar. Încă ce reprezintă aceasta de fapt, cum poate rezolva problema și ce trebuie să faci dacă ești un agent economic?

Cum afectează deșeurile Pământul?

Producția de bunuri a crescut exponențial cu populația planetei. Din păcate, mare parte dintre acestea sunt ambalate, în special în plastic. Aceste ambalaje sau recipiente ajung apoi la groapa de gunoi sau chiar direct în natură, având numeroase efecte negative.

Deșeurile dăunează habitatelor, amenință viața acvatică, transportă poluanți, afectează apa potabilă și eliberează gaze cu efect de seră atunci când se descompun la groapa de gunoi. Dintre toate materialele, plasticul este cel mai dăunător. Pe de-o parte, pentru fabricarea sa se ard combustibili fosili; pe de altă parte, durata sa de viață este de peste 500 de ani.

Astfel, gestiunea proastă a deșeurilor a devenit extrem de problematică pentru sănătatea noastră, a animalelor, a plantelor – a întregii planete.

Ce soluții există pentru a îmbunătăți situația?

Oamenii sunt suficient de înțelepți pentru a înțelege când greșesc. De-a lungul timpului ne-am analizat obiceiurile, am tras concluzii și am propus soluții pentru a ne salva Pământul, singura casă pe care o avem.

Filosofia celor 3 R, numită și ierarhia deșeurilor, pare a fi soluția câștigătoare. Aceasta cuprinde 3 elemente: reducere, reutilizare și reciclare, prima fiind cea mai importantă.

Reducerea deșeurilor generate reprezintă primul pas pe care îl poți face pentru protejarea mediului. „Regula” este simplu de înțeles: atunci când consumi mai puțin, arunci mai puține la gunoi. Se recomandă achiziția de bunuri neambalate, optarea pentru produse second hand sau împrumutarea acestora de la prieteni, când e cazul.

Al doilea pas îl reprezintă reutilizarea, care nu are nevoie de multe explicații. Cu cât folosești mai mult un produs, cu atât elimini nevoia de a achiziționa unul nou. În unele situații poți repara obiectul respectiv pentru a-i mări durata de viață, în timp ce în altele îl poți refolosi în alt scop. De exemplu, tricourile vechi pot deveni cârpe de curățenie.

Cât despre reciclare, acest pas constă în colectarea deșeurilor în scopul prelucrării materialelor, astfel încât obiecte noi să fie create din unele vechi. 

Ce înseamnă răspunderea extinsă a producătorului?

Conform legii nr. 211/2011 privind regimul deșeurilor, producătorii de bunuri sunt încurajați să adopte soluții care să reducă impactul asupra mediului încă din faza de proiectare a produselor. De asemenea, se dorește valorificarea deșeurilor în mod corespunzător, astfel încât impactul asupra mediului să fie diminuat. În acest moment Uniunea Europeană se concentrează pe principiile „responsabilitatea producătorului” și „poluatorul plătește”, deci nu consumatorul final.

Fiecare agent economic trebuie să îndeplinească anumite obiective anuale de reciclare legate de cantitatea de deșeuri pe care o produce:

  • 60% din greutate pentru hârtie și carton;
  • 60% din greutate pentru sticlă;
  • 50% din greutate pentru metal;
  • 22,5% din greutate pentru plastic și 55% pentru PET;
  • 20% din greutate pentru aluminiu;
  • 15% din greutate pentru lemn

Cum te poate ajuta o OIREP?

Organizațiile care implementează obligațiile privind răspunderea extinsă a producătorului (OIREP) sunt soluția ideală pentru producătorii care preferă să transfere responsabilitatea. 

Printr-o astfel de colaborare, OIREP preia de la agentul economic cele mai importante sarcini:

  • se asigură că țintele anuale de valorificare și reciclare a deșeurilor sunt atinse;
  • raportează cantitatea de astfel de deșeuri;
  • gestionează relația cu autoritățile de mediu;
  • în cazul în care obiectivele nu au fost atinse, plătește taxele aferente Fondului de mediu

 

În felul acesta, producătorii nu mai sunt nevoiți să consume resurse proprii, ci transferă responsabilitatea către o entitate cu experiență, care se poate asigura că gestiunea deșeurilor are loc corespunzător.

Viitorul planetei se află în mâinile noastre și trebuie să facem tot posibilul pentru a îngriji mediul înconjurător. Răspunderea extinsă a producătorului este o soluție eficientă, pusă în aplicare cu succes în numeroase țări. Asigură-te că și tu îndeplinești țintele de reciclare anuale prin intermediul unei OIREP.

blank