Premierul Marcel Ciolacu, ministrul Justiţiei Alina Gorghiu şi liderul PNL Nicolae Ciucă discută marţi cu membrii conducerii CSM, după ce mai multe instanțe din țară au anunțat suspendarea activității.
Întâlnirea dintre Premierul Marcel Ciolacu, ministrul Justiţiei Alina Gorghiu şi liderul PNL Nicolae Ciucă are loc după ce magistraţii au anunţat proteste faţă de intenţia Guvernului de a supraimpozita pensiile speciale.
Întâlnirea este programată astăzi după ce magistraţii din întreaga ţară au anunţat sistarea activităţii miercuri, ca reacţie la măsurile anunţate de ministrul Muncii pentru reducerea pensiilor speciale. De asemenea, magistraţii reclamă absența dialogului pe acest subiect şi ameninţă că vor contesta legea la Curtea Constituţională.
Marius Budăi, despre legea pensiilor speciale, că ultima variantă este un impozit 15%
Ministrul Muncii Marius Budăi a declarat luni, referitor la legea pensiilor speciale, că ultima variantă este un impozit 15% pentru ceea ce depăşeşte salariul mediu net. El a precizat că mai sunt câteva lucruri de armonizat, iar marţi va mai avea loc o ultimă discuţie cu Comisia Europeană.
Curtea de Apel Bucureşti, Tribunalul Bucureşti, Parchetul de lângă Tribunalul Bucureşti şi parchetele de lângă judecătoriile de sector au hotărât, marti, suspendarea pe durata nelimitată a activităţii, ca urmare a modificărilor ce ar urma să fie aduse legii pensiei de serviciu a magistraţilor.
Adunarea Generală a judecătorilor Tribunalului Bucureşti, întrunită în şedinţa de marţi, la convocarea Preşedintelui Tribunalului Bucureşti, în prezenţa a 213 judecători, a hotărât, în unanimitate, că iminenta modificare a dispoziţiilor legale care consacră pensia de serviciu pentru judecători este de natură a încălca independenţa şi a afecta statutul constituţional al judecătorilor”, se arată într-un comunicat al Tribunalului.
Magistraţii vor amâna toate cauzelor pe o perioadă nedeterminată
Decizia de suspendare a activităţii a fost luată şi de Adunările Generale ale Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti şi al parchetelor de pe lângă judecătoriile de sector.
„Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti şi al parchetelor de pe lângă judecătoriile de sector înţeleg să adopte, ca formă de protest, suspendarea pe perioadă nelimitată a activităţii, cu excepţia unor cauze considerate urgente, până la adoptarea unei reglementări previzibile care să respecte independenţa justiţiei şi statutul magistraţilor, în baza unui proces legislativ transparent prin care, pe de o parte să fie înlăturate inechităţile existente, iar pe de altă parte, să se ţină cont de statutul magistraţilor, condiţiile de muncă şi perspectivele sistemului judiciar în ansamblul său”, se arată în comunicatul PTB.