Preşedintele PNL, Ludovic Orban
Featured, Politic

Preşedintele PNL Ludovic Orban: Am făcut calculul mandatelor, se poate forma o majoritate fără PSD

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat, marţi, că liberalii au făcut calculul mandatelor şi concluzia este că se poate forma “o majoritate fără PSD”.

Din calculele făcute de liberali, PNL ar putea obține cu USR și UDMR 244 de parlamentari, dar numai dacă vor ajunge la o înțelegere în privința pretențiilor formulate de fiecare formațiune.

Liberalii vor să dea premierul, dar vor să păstreze și câteva ministere.

USR, în schimb, a anunțat că nu vrea să vină la guvernare doar ca să-i sprijine pe liberali, ci pentru a guverna alături de PNL. Astfel că cei de la USR-PLUS vor două ministere importante: Finanțele și Justiția.

Preşedintele PNL, Ludovic Orban “Am făcut calculul mandatelor, concluzia este foarte clară – se poate forma o majoritate parlamentară fără PSD şi acesta este obiectivul nostru: de a forma o majoritate parlamentară în jurul PNL, fără PSD. Din calculul mandatelor reiese foarte clar că există această posibilitate politică şi PNL se va implica în negocieri pentru a forma o majoritate parlamentară”.

El a precizat că din, calculele de până acum, PNL a obţinut 141 de mandate de senator şi 95 de deputat.

“Nu sunt definitive, aşteptăm să vedem finalizarea. Mai sunt încă de validat câteva procese-verbale, nu e încă decizia definitivă. (…) Poţi să spui 100% numai după ce ai rezultatele în toate secţiile de votare”, a completat Ludovic Orban, conform Agerpres.

Potrivit acestuia, posibili parteneri cu care PNL să formeze majoritatea parlamentară sunt USR PLUS şi UDMR.

“Evident, sunt posibili parteneri cei de la USR PLUS, cei de la UDMR. (…) Eu cred că formaţiunile politice, posibil partenere, înţeleg situaţia României şi sunt convins că, după negocieri, se va ajunge la o formulă stabilă de Guvern, la o formulă care să poată să pună în practică programul de guvernare bazat, evident, pe planul naţional de dezvoltare pe care noi l-am prezentat”, a indicat preşedintele PNL.

Întrebat dacă va participa la negocierile privind formarea uni majorităţi parlamentare şi a unui nou Guvern şi cu ce legitimitate, Orban a răspuns: “Da, cum să nu, evident, cu legitimitatea unei reprezentări parlamentare consistente, care, chiar dacă nu suntem partidul de pe primul loc, suntem partidul care avem cel mai mare număr de mandate”.

Ședință la PNL

Conducerea liberală s-a reunit marți în şedinţă pentru a discuta strategia de negociere în vederea formării unei majorităţi parlamentare şi a noului Guvern. După-amiază, liberalii se întâlnesc cu preşedintele Klaus Iohannis.

Şedinţa a avut loc în contextul în care liderul partidului, Ludovic Orban, a demisionat de la conducerea Executivului, anunţându-şi ca obiective construirea unei majorităţi parlamentare care să nu cuprindă PSD şi implicarea sa în negocierile pentru formarea unui Guvern.

De asemenea, preşedintele Iohannis şi-a anunţat intenţia ca în câteva zile să convoace consultări la Cotroceni pentru formarea Guvernului
.
”Am convingerea că, în următoarele negocieri, PNL va avea capacitatea de a da un nou premier şi să realizeze coloana vertebrală pentru saltul de care are nevoie România.”, a mai afirmat Preşedintele PNL, Ludovic Orban în declaraţia prin care a anunţat depunerea mandatului de premier.
PNL se situează pe poziţia a doua ca procente obţinute la alegerile parlamentare, prima poziţie fiind deţinută de PSD.

Preşedintele Klaus Iohannis a subliniat luni seară, în prima sa reacţie după alegerile parlamentare, că rezultatele alegerilor arată că nu există un câştigător clar ar acestor alegeri, iar dacă ne uităm pe rezultatele provizorii momentan vedem că PNL în 2016 obţinuse 20%, acum a obţinut 25%, deci o creştere clară.

USR, între timp, împreună cu PLUS a obţinut în 2016 8%, între timp au 15%, evident o creştere, iar PSD, care obţinuse 45%, a scăzut dramatic la 29%.

Iohannis a anunțat consultări cu partidele politice


”Este deci clar, dacă adunăm aceste rezultate, că partidele de centru dreapta împreună au obţinut peste 50% din voturile valabil exprimate. Pot să vă spun că acesta a fost obiectivul meu şi din acest motiv a trebuie să mă exprim un pic mai des în public în ultimele săptămâni. În acest fel PSD-ul poate în fine, după un ciclu întreg de alegeri, PSD-ul poate să rămână în afara deciziei politice”, a declarat Iohannis, potrivit News.ro.

El a precizat că se cristalizează o coaliţie de centru dreapta care va putea să propună un Guvern de coaliţie.

”Peste câteva zile voi convoca consultări cu partidele care se vor regăsi în noul parlament. Noul Guvern care va fi format, va gestiona măsurile necesare în pandemie, va prezenta urgent măsuri de reformă mult aşteptate şi de multe ori amânate, va gestiona campania de vaccinare şi cu siguranţă, în cel mai scurt timp, va prezenta un proiect de buget pentru anul 2021, împreună cu modul în care vor fi atraşi banii europeni”, a conchis Klaus Iohannis.

Conform articolului 103 din Constituţie, preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament.

Candidatul pentru funcţia de prim-ministru va cere, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului.

Programul şi lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună. Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.


blank