DNSC
IT&C

Peste 20.000 de atacuri cibernetice, detectate zilnic în România. DNSC: Fenomenul s-a intensificat în contextul războiului din Ucraina

Potrivit Directoratului Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC), în România au loc zilnic 500.000-800.000 evenimente de securitate cibernetică relevante, dintre care 20.000-30.000 pot fi considerate atacuri cibernetice.

Directorul DNSC a declarat că, odată cu începerea conflictului militar din Ucraina, în  atacurile cibernetice s-au intensificat, vizând autorităţi, firme, simpli utilizatori.

„Este un fenomen prezent de mult vreme”

DNSC a precizat că există liste cu site-uri care pot fi consultate pentru a izola sau preveni aceste atacuri și că există aproximativ 340 de adrese IP de pe care se lansează atacuri în contextul războiului.

„Ne confruntăm, nu de o lună, de două, ci de multe luni, cu un nivel ridicat de atacuri cibernetice. Zilnic detectăm 500.000-800.000 evenimente de securitate cibernetică relevante, din care 20.000-30.000 le putem considera atacuri cibernetice, acestea ţintind 150-250 elemente de infrastructură relevante la nivel naţional. Deci este un fenomen prezent de mult vreme, care s-a intensificat în contextul conflictului militar din regiune”, a spus Dan Cîmpean reprezentantul DNSC, citat de Agerpres.

„Sunt 340 de adrese de IP din diverse zone geografice de pe care se lansează atacuri în contextul războiului. Lista este disponibile pe site-ul nostru şi invităm toţi responsabilii de securitate cibernetică să o consulte şi să-şi configureze echipamentele pentru a putea izola sau preveni aceste atacuri care s-ar putea să-i impacteze şi pe ei”, a completat Cîmpeanu.

„Mi-aş dori să înceteze naivitatea noastră”

Reprezentantul DNSC a afirmat că există „grupări criminale” care operează în acest spațiu și că este responsabilitatea fiecăruia din noi să ne protejăm de atacurile cibernetice.

„Mi-aş dori să înceteze naivitatea noastră, a utilizatorilor, că suntem în deplină siguranţă în spaţiul cibernetic. Există riscuri, există grupări criminale, există state care operează în acest spaţiu. Observăm că au început atacuri cu scopul de a distruge, de a şterge date, de a bloca dispozitive, multe din ele impactând în mod nediscriminatoriu utilizatorii, deci la grămadă: autorităţi, firme, simpli utilizatori, fără un motiv pentru care sunt ţintiţi de un astfel de atac.

Noi încercăm să emitem cât mai multe ghiduri şi mesaje de conştientizare. Să fim prudenţi. Dacă ceva este prea bun ca să fie adevărat, să fim atenţi şi nu existaţi să sunaţi la DNSC. Este responsabilitatea fiecăruia dintre noi”, a mai spus el.

blank