Paradox: Angajatorii vor putea aduce la muncă în ţara noastră aproximativ 100.000 de noi lucrători din afara UE, dacă proiectul de hotărâre
Actualitate, Featured

Paradox. Avem 400.000 de șomeri și importăm 100.000 de muncitori străini

Paradox: Lipsa forței de muncă în țara noastră se simte din ce în ce mai mult. Mai grav este că avem bani de la UE prin PNRR, dar nu avem angajați cu care să implementăm proiectele, astfel că Guvernul pregătește un import masiv din țări asiatice.

Paradox: Angajatorii vor putea aduce la muncă în ţara noastră aproximativ 100.000 de noi lucrători din afara UE, dacă proiectul de hotărâre al Guvernului va fi aprobat. Avem o lipsă acută de angajați la nivel național, iar de mai bine de 1 an, angajatorii se chinuie să găsească personal, însă pare o misiune imposibilă. Așa că singura cale rămasă este de a recruta forță de muncă din țări sărace din Asia. Odată ce avem PNRR-ul pe masă, patronatele din construcții susțin că sunt necesari peste 100.000 de muncitori pentru a acoperi această creștere, iar mulți ar putea veni din Orientul Mijlociu, acolo unde au existat de-a lungul timpului numeroase proiecte în domeniu.

”În prima jumătate a lunii noiembrie vom avea o campanie de recrutare în Sri Lanka pentru 78 de muncitori din două categorii – infrastructură, unde căutăm operatori utilaje, lucrători la asfalt și montatori și construcții civile – în principal zidari și dulgheri. Procesul de recrutare debutează cu 3 zile de probe practice relevante pentru fiecare activitate în parte, astfel încât, la final, să avem siguranța că cei selectați vor putea livra la standardele dorite de compania de construcții care-i angajează. De data aceasta reprezentanții angajatorului ne vor însoți în Sri Lanka pentru a conduce direct testele practice. În cazurile în care nu e posibil acest lucru, există varianta ca aceștia să urmărească online imagini din timpul testărilor”, a explicat Romulus Badea, vicepreședinte al Patronatului Importatorilor de Forţă de Muncă.

Paradox. Avem 400.000 de șomeri

Contractele de muncă pentru muncitorii din Asia se încheie pe o durată de minimum 2 ani, iar compania de recrutare se ocupă și de partea birocratică a procesuluii. Eliberarea tuturor documentelor necesare poate dura în jur de 120 de zile.

”Este foarte important ca o companie care are nevoie de forță de muncă din Asia să planifice foarte riguros momentul în care apelează la firma de recrutare. De exemplu, pentru a fi siguri că muncitorii vor ajunge la posturi în martie-aprilie, recrutarea trebuie să aibă loc în luna noiembrie a anului precedent. În condițiile în care pandemia a adus restricții ce îngreunează procesul de recrutare, iar cererea pentru muncitorii din Asia s-a dublat în 2021, capacitatea de procesare a solicitărilor la nivelul autorităților locale a scăzut, ceea ce se traduce de cele mai multe ori prin prelungirea termenelor de soluționare”, a mai spus Romulus Badea.

Paradox: Angajatorii vor putea aduce la muncă în ţara noastră aproximativ 100.000 de noi lucrători din afara UE, dacă proiectul de hotărâreDeși avem o rată a șomajului de 5%, ceea ce înseamnă sute de mii de români fără locuri de muncă, mai exact peste 400.000, mulți angajatori ar plăti și în plus să aducă oameni din afară. În momentul de față se caută muncitori necalificați în mare parte, într-un procent de 60%, potrivit datelor INS. Însă specialiștii din piața muncii explică anomalia pentru care avem șomeri sau oameni fără loc de muncă, există un deficit uriaș de angajați. Pe de o parte, locurile de muncă neocupate sunt considerate neatractive pentru cetăţenii români din cauza salariilor şi beneficiilor modeste, din cauza programului, volumului mare de muncă şi, uneori, din cauza distanţei până la locul de muncă, şi lipsa perspectivelor de promovare. Pe de altă parte, lucrătorii din afara UE, motivaţi de sărăcie, muncesc mult, bine şi eficient, iar pentru ei salariul minim pe care-l primesc aici e semnificativ mai mare decât ar câştiga în ţara de origine. Totuși, legea în vigoare îi obligă angajatorii din România să plătească lucrătorii extracomunitari cu cel puţin salariul minim pe economie, aproximativ 1.400 de lei.

blank