Orban
Actualitate

Orban vorbește de rase, dar… nu e rasist

Afirmațiile de sâmbătă ale premierului ungar continuă să genereze proteste, chiar și în cercul restrâns al colaboratorilor lui Viktor Orban. Aceasta în condițiile în care ideile sale nici măcar nu sunt în mod sigur ale sale.

Expunerea de la Tușnad despre amestecul raselor a stârnit o avalanșă de reacții nu doar în România, dar și în forurile europene. Paradoxal, se pare că ideile exprimate de Viktor Orban nici măcar nu sunt originale.

În discursul său, premierul face referire la o carte franceză din 1973, publicată de curând în Ungaria. Titlul cărții este Le Camp des Saints, „Lagărul sfinților”, iar Orban o recomandă „tuturor celor care vor să înțeleagă evoluțiile spirituale care stau la baza incapacității Occidentului de a se apăra”.

De aici, Orban continuă cu ideile pe care le știm deja, dar nu specifică dacă sunt ale lui sau citează din carte… pe al cărui autor dealtfel nici nu îl menționează.

Însă portalul telex.hu a identificat sursa: este vorba despre scriitorul francez ultraconservator Jean Raspail, iar Orban reia ideile exprimate de acesta în prefața ediției cărții apărute în 2011. Chiar și terminologia e aceeași.

Ce spune Raspail: „Amestecul raselor, amestec, Franța cu rase amestecate… Acest fals istorico-semantic inovator și-a făcut efectul. Amestecă lucrurile cu nesimțire, întrucât este evident că imigrația masivă din țări din afara Europei are în cel mai bun caz – dacă pot spune asta – un trecut de doar 50 de ani.”

Apoi, Raspail vorbește de un „sos galo-roman” format din flamanzi, bretoni, scoțieni, italieni, pe scurt: europeni, dar nu există niciun factor prin care ei ar putea fi catalogați drept rasă amestecată, argumentează autorul francez, exact ca premierul ungar.

Orban însă, observă telex.hu, nu enumeră grupurile etnice care stau la baza națiunii maghiare, pentru că ar fi ajuns foarte repede la grupuri de origine asiatică.

Dacă Orban ar fi indicat sursa ideilor, sau măcar autorul cărții, ar fi avut o șansă de a se delimita de ele. Și ar avea mare nevoie.

Comparat cu Goebbels chiar de proprii colaboratori

„Un text pur nazist, demn de Goebbels”, astfel a catalogat discursul lui nimeni altul decât unul din cei mai apropiați colaboratori ai premierului, sociologul Zsuzsa Hegedüs, consilieră și prietenă de 20 de ani a primului ministru ungar.

Hegedüs a demisionat cu efect imediat, motivând decizia sa într-o scrisoare deschisă în care amintește de Joseph Goebbels, propagandistul-șef al lui Adolf Hitler.

Orban a răspuns, tot printr-o scrisoare deschisă: „în concepția mea, Dumnezeu a creat toți oamenii după asemănarea sa. De aceea în cazul celor ca mine rasismul este exclus ab ovo.”

Hegedüs a răspuns arâtând în final: „prea mulți au tăcut atunci când se năștea ura pe care s-a clădit nazismul. Au tăcut pentru că n-aveau legătură, de aceea nu-i interesa, iar în ce privește acordul lui Stalin cu Hitler, nu s-au opus din motive politice atunci când încă mai putea fi oprit”.

Pe lângă Hegedüs, și alți politicieni europeni au protestat împotriva ideilor lui Orban. Ministrul finlandez pentru afaceri europene, Tytti Tuppurainen, a declarat pentru Politico: ”Deși aceste afirmații cumplite nu reprezintă toată Ungaria, ele pot izola Ungaria de națiunile civilizate. Tacticile grotești ale lui Orban nu se vor termina bine pentru Ungaria”, a transmis Tuppurainen.

blank