„Când e dezbrăcat, un om bogat nu pare diferit de un om sărac”
Laura Pannack e o fotografă din Londra care a petrecut o vreme în mijlocul unei comunități de tineri nudiști britanici – oameni care vor să se bucure de mai multă libertate prin nuditate.
După cum i-a spus unul dintre naturiști Laurei, clubul a avut un clenci: „M-a atras aspectul egalitar al naturismului. Când e dezbrăcat, un om bogat nu pare diferit de un om sărac sau o persoană dependentă de modă nu e diferită de o persoană care nu prea are opțiuni vestimentare. În mediul naturist, simt că sunt egalul tuturor – nici eu nu sunt mai bun decât ei, nici ei nu sunt mai buni decât mine, suntem toți ființe umane și atât. Când îmi dau jos hainele, simt că înlătur o barieră dintre mine și oameni și pot vorbi cu alții fără să simt că au ceva de ascuns”, consemnează Sonia Lounes pentru vice.com.
Laura povesteşte că tocmai îşi terminase studiile și era în căutare de noi proiecte, când a dat peste un club al tinerilor nudiști britanici.
A stat cu ei timp de peste un an și a cunoscut pe toată lumea. Clubul organizează o tabără de vară anuală, dar majoritatea membrilor aveau între 30 și 40 de ani, iar ea voia să fotografiez persoane mai tinere.
„Așa că am făcut cercetări și am găsit nudiști tineri pe teritoriul Marii Britanii. M-am plimbat prin toată țara ca să mă întâlnesc cu ei. Apoi i-am introdus în clubul nudiștilor. A fost o misiune dificilă. Dar îmi place ideea că oamenii care n-au nimic în comun în afară de interesul lor pentru naturism se pot întâlni. Cu totul, proiectul mi-a luat trei ani”.
În tabără locuiesc circa 40 de persoane, iar Laura a fotografiat vreo 10. Predomină bărbaţii în club. Câţiva dintre ei sunt studenți, e și un soldat, și un fost paznic de închisoare. Pe unii nu i-a putut fotografia din cauza joburilor: Unul e profesor, de exemplu.
„Fiecare are propriile motive pentru care practică nudismul. Pentru unii, e un mod de viață pe care l-au dezvoltat din copilărie – e absolut natural pentru ei. Alții sunt foarte implicați și văd naturismul ca pe o ideologie. Pentru majoritatea nudiștilor e un hobby. Li se pare amuzant. Mai sunt alții care duc o viață dublă. Pentru ei e o evadare totală – unii dintre oamenii pe care i-am cunoscut sunt căsătoriți și partenerii lor nu știu despre pasiunea lor”, mai povesteşte Laura.
„Toți sunt de părere că e mai important cum te simți când ești gol decât cum arăți când ești gol. În timpul acestei experiențe am învățat să-mi uit corpul. Oamenii sunt acolo ca să se bucure de libertate goliciunii, nu ca să se judece între ei. Am fotografiat un tânăr supraponderal care era foarte complexat de propriul corp. A hotărât să devină nudist ca să învețe să-și accepte corpul și să fie fericit”, adaugă fotografa..
Şi Laura s-a dezbrăcat. „Mai întâi am vrut să renunț la haine ca să înțeleg mai bine ce-i atrage pe nudiști la asta. Și am vrut să le câștig încrederea subiecților mei. Am vrut să știe că scopul meu nu era să-i expun. Dar unii naturiști nu mă lăsau să-i fotografiez când eram îmbrăcată. În plus, într-o tabără de nudiști, devii mult mai vulnerabil când porți haine. Devii minoritatea”.