Actualitate

Nou scandal în instanță: Mariana Rarinca vs. CSM și Iohannis

Mariana Rarinca anunţă o nouă acţiune în instanţă. După ce femeia a fost condamnată la trei ani de închisoare cu suspendare pentru că ar fi șantajat-o pe președinta ÎCCJ, Livia Staciu, acum, Mariana Rarinca are de gând să denunţe încălcarea legii de către CSM și Klaus Iohannis, prin decizia de pensionare a Liviei Stanciu.

„Astazi am primit de la CSM o adresa prin care imi spune ca nu poate da curs solicitarii mele – notificarea trimisa prin care anuntam ca voi formula contestatie la pensionarea Liviei Stanciu -, dar de fapt ei mi-au trimis dovada scrisa ca au incalcat legea, semnata, parafata. Cred câ imi va fi de folos acest inscris mai mult decit scopul pentru care mi-a fost trimis de CSM”, a scris Mariana Rarinca pe Facebook.

Livia Stanciu a ajuns judecător la CCR după ce a fost propusă de Klaus Iohannis. Imediat, Livia Stanciu a solicitat pensionarea după încheierea mandatului de la ÎCCJ, iar CSM a dat un aviz pozitiv.
Mariana Rarinca a depus o contestație la această decizie, iar legea 317/2004 prevede suspendarea executării deciziei până la soluționarea în instanță. Cu toate acestea, președintele a semnat decretul de pensionare fără să aștepte parcurgerea pașilor legali.

Iată ce răspuns a primit Mariana Rarinca de la CSM

„Către doamna Mariana Rarinca,

Ca urmare a notificării dumneavoastră din data de 21.06.2016 şi înregistrată sub nr. 14312/2016, prin care solicitaţi să nu se înainteze către Preşedintele României Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 702/16.06.2016, prin care s-a propus eliberarea din funcie, prin pensionare, a doamnei judecător Doina Livia Stanciu, înainte de împlinirea termenului de contestaţie de 15 zile de la comunicare sau de la publicare, iar apoi până la soluţionarea definitivă de către instanţa supremă a contestaţiei pe care dumneavoastră urmează să o formulați, vă comunicăm că această solicitare a fost analizată în şedinţa din dată de 27.06.2016 de către Comisia nr. 1 – ‘Indepedența şi responsabilizarea justiţiei, eficientizarea activităţii acesteia şi creşterea performanţei judiciare; integritate şi transparenţa sistemului judiciar’.

Cu ocazia analizei, Comisia nr. 1 a constatat că Hotărârea Plenului nr. 702/16.06.2016 a fost pusă în executare, fiind înaintată de către Preşedintele României la data de 22.06.2016, iar la data de 23.06.2016 a fost semnat decretul prezidenţial.

Având în vedere că decretul prezidenţial a fost deja semnat, Comisia nr. 1 a apreciat că nu se poate da curs solicitării dumneavoastră.

Cu deosebită consideraţie,

Preşedinte,

Judecător Mircea Aron”

blank