Life

Nașterea naturală vs nașterea prin cezariană

Nașterea naturală continuă să fie cea mai „populară” modalitate de aducere pe lume a bebelușilor, datorită diverselor beneficii pe care le poate oferă acestora. Cu toate acestea, în multe cazuri, atunci când apar complicații în timpul sarcinii, este necesară o altă alternativă.

Din fericire, datorită progreselor medicale, operația cezariană reprezintă acum cea mai bună opțiune de naștere în siguranță. Cu toate acestea, există diverse mituri cu privire la cea mai bună opțiune pentru viitoarea mămică, dacă e bine să naști normal sau prin cezariană. Ai îndoieli cu privire la ambele variante? Iată ce este bine să știi despre ele:

Naștere naturală

Cunoscut și ca naștere vaginală, acest tip de naștere începe cu contracții uterine care cresc în intensitate de-a lungul orelor până la nașterea bebelușului. În unele cazuri, trebuie făcută o mică incizie în vagin numită epiziotomie pentru a facilita nașterea.

Riscuri:

În cazul în care trebuie efectuată o epiziotomie, potrivit specialiștilor mama riscă să sufere o infecție în zona cusăturilor. De aceea, de obicei se recomandă (în primele zile) baia zilnică și îngrijirea constantă în zona intimă, astfel încât să se vindece cât mai curând posibil.

Dezavantaje:

Unul dintre principalele dezavantaje ale nașterii naturale este durerea pe care o suferă mama în timpul nașterii copilului. De aceea, în multe cazuri se recomandă folosirea unui anestezic – așa-numita epidurală – pentru a ușura nașterea iar mama să poată împinge fără să simtă o durere prea mare.

Pe de altă parte, travaliul durează circa 10-20 ore la prima naștere, pentru unele femei poate chiar mai mult.

Avantaje

Recuperarea durează puțin (maximum șapte zile), iar bebelușul și mama pot fi împreună în camera postpartum la o oră după naștere. De asemenea, s-a dovedit că travaliul natural, pe lângă faptul că permite întărirea legăturii dintre mamă și bebeluș prin eliberarea de oxitocină, îi permite copilului să-și întărească și sistemul imunitar.

Naștere prin cezariană

Ziua nașterii este de obicei programată cu cel puțin 39 de zile înainte. Constă într-o mică incizie în partea inferioară a abdomenului pentru a extrage copilul. În aceste cazuri nu există contracții sau dilatații, datorită rahianesteziei care amortește membrele inferioare ale mamei.

Riscuri:

Datorită faptului că ea constă într-o intervenție chirurgicală în care se taie 7 straturi de piele și mușchi până se ajunge la bebeluș, în timpul procesului de vindecare poate apărea o infecție intraabdominală, care poate dura câteva săptamâni.

Dezavantaje:

Pe lângă posibilele infecții, timpul de recuperare este mult mai lung în comparație cu nașterea naturală, deoarece durează aproximativ o lună și jumătate după operație. Un alt dezavantaj al acestui tip de naștere este faptul că în momentul scoaterii bebelușului, uneori, acesta nu elimină lichidul amniotic din plămâni, ceea ce îi îngreunează respirația și, din acest motiv, în multe cazuri trebuie să stea într-un incubator până la trei zile.

În aceste cazuri, specialiștii recomandă efectuarea tuturor analizelor medicale în timpul sarcinii, astfel încât, atunci când vine momentul operației de cezariană, să nu apară complicații cu dezvoltarea naturală a plămânilor bebelușului.

Avantaje

Operația durează între o jumătate de oră și o oră. Înainte de aceasta, mamei i se aplică anestezie locală astfel încât să nu simtă nimic în partea inferioară a corpului și, în același timp, să poată asista la nașterea bebelușului ei. Pe de altă parte, dacă nașterea prin cezariană este o urgență de ultim moment, poate fi salvatoare atât pentru mamă, cât și pentru copil.

Acestea fiind zise, ce ai vrea să alegi, naștere prin cezariană sau pentru naștere naturală?

Dacă ai vrea să naști natural, ar fi bine să te informezi cu ce se aseamână durerile nașterii naturale. Naștere ușoară îți dorim!

blank