Mugur Isărescu
Actualitate

Mugur Isărescu: Am reușit să temperăm inflația fără să introducem economia în recesiune

Guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR), Mugur Isărescu, susține că România va avea în acest an creștere economică, în condițiile în care Banca Centrală a reușit să tempereze inflația fără să introducă economia în recesiune.

Mugur Isărescu despre inflație

“Am apăsat cu mare atenție pe frână ca să nu bruscăm economia și să nu o introducem în recesiune. Eu spun că până acum am reușit. Datele care o să apară despre PIB în zilele următoare vor arăta că vom avea și în acest an creștere economică. Țările vecine vor avea și inflația mai mare și recesiune.

Până acum am evitat acest lucru, ceea ce, spun eu, este o realizare, să încercăm temperarea inflației fără să introducem economia în recesiune.

Avem o îmbunătățire sensibilă a primei de risc a României, dar ea e în continuare peste prima de risc a Ungariei, care are și inflație mai mare. Acum suntem și noi într-o anumită concurență cu țările vecine. Și este mult mai mare prima de risc din România decât Polonia și Cehia. În funcție de prima risc, care bineînțeles că nu ne bucură, că e încă mare, se stabilesc dobânzile pentru împrumuturile României pe piețele internaționale și ele sunt încă comparativ mai înalte.

Prima de risc nu este însă legată de situația monetară și de cea a inflației. Ea e legată în mod evident de situația fiscală a țării. Și acolo trebuie să dăm bătălia, pentru că suntem singura țară din UE în poziția de deficit excesiv și vedeți cât de greu se face corecția, ajustarea, din considerente sociale, politice”, a spus Mugur Isărescu.

Acesta a mai precizat că vor mai exista creșteri de prețuri chiar dacă acestea nu vor mai fi mari în perioada următoare:

“Ceea ce aproape suntem siguri este că nu o să mai fie creșteri mari de prețuri în perioada următoare. Ce spuneți dvs este că ne așteptăm totuși la o scădere importantă, perceptibilă de prețuri. Trebuie să fim foarte atenți când ne uităm la aceste mișcări relative și la nivelul absolut al prețurilor. Suntem în Uniunea Europeană și cred că noi mai putem să sperăm să avem prețuri mult mai ieftine în România la produse agro-alimentare decât în restul Europei.După calculele pe care le-au făcut unele instituții internaționale ale Uniunii Europene, prețurile la produsele agro-alimentare în România sunt cam 50-60% din cele din media europeană, deci sunt mai scăzute. Pe măsură ce ne integrăm, inevitabil ne apropiem de ei”.

blank