Ludovic Orban
Politic

Ludovic Orban: PSD încearcă să ia ochii pensionarilor cu procentul magic de 40%

Legea pensiilor, criticată de partidul Forța Dreptei. PSD încearcă să ia ochii pensionarilor cu majorarea de 40%, spune la RFI președintele formațiunii, Ludovic Orban. Legea pensiilor a fost aprobată de Guvern și urmează să fie dezbătută și votată de Parlament, până pe 20 noiembrie.

Ludovic Orban: PSD încearcă să ia ochii pensionarilor cu procentul magic de 40%

Ludovic Orban critică legea pensiilor: ”Cum vine anul electoral, cum PSD vrea să crească pensiile. Iar vrea să crească cu procentul ăla magic de 40%. Și în legea adoptată în 2017 au bulversat complet sistemul de creștere a punctului de pensie anuală în funcție de rata inflației și de creșterea salariului mediu brut, au stabilit ei din burtă că vor crește pensiile, unele de la 1 iulie, de la 1 septembrie, cu niște procente care nu aveau nici o legătură cu realitatea (…). De doi ani de când sunt la putere, ei au crescut punctul de pensie cu valori mai mici decât rata inflației și creșterea economică, puterea de cumpărare a pensiilor s-a degradat în mod evident, iar acum în an electoral vor iarăși să ia ochii celor care sunt la vârsta pensiei cu niște majorări pentru care Ministerul Finanțelor a precizat foarte clar că e nevoie de un efort bugetar suplimentar”.

Legea pensiilor, aprobată de Guvern

El precizează că Forța Dreptei pregătește o serie de amendamente la legea pensiilor: ”Noi pregătim un set de amendamente și în mod clar, dacă amendamentele noastre nu vor fi acceptate, vom vota împotrivă. Ei imediat o să spună că cine votează împotriva legii pensiilor e împotriva creșterii pensiilor. Nu-i adevărat. Noi am avut proiect de lege depus în Parlament. Mai mult decât atât, pregătim o inițiativă de revizuire a Constituției, în care să includem obligativitatea indexării anuale a pensiilor cel puțin cu rata inflației pe anul anterior”.

Legea pensiilor, adoptată de Senat

„Noi nu considerăm această lege a fi varianta cea mai bună posibilă. Dar este un pas înainte datorită faptului că rezolvă anumite inechități. Permite să fie recalculate drepturile de pensie ale celor care s-a pensionat anterior, definește anumiți termeni… una peste alta, este un pas înainte. Cu siguranță, vor exista și alte modificări care vor îmbunătăți această lege, pentru că tot ce face omul este perfectibil”, spune liderul senatorilor PNL, Daniel Fenechiu, citat de Mediafax.ro.

Ludovic Orban: PSD încearcă să ia ochii pensionarilor cu procentul magic de 40%

La rândul său, senatorul USR Ștefan Pălărie a criticat proiectul.

„Cu siguranță, pensiile trebuie mărite, pentru că astăzi ele nu mai asigură un trai decent. (…) Avem sau nu avem bani să dăm aceste măriri. Dacă avem bani, înseamnă că putem vota o lege bună. Dar până nu vedem banii, atunci mai degrabă suntem tentați să credem că este o mare minciună electorală”, afirmă Pălărie.

Claudiu Târziu, liderul senatorilor AUR, a catalogat legea supusă dezbaterii drept „o promisiune de an electoral”.

Potrivit raportului comisiilor de specialitate, proiectul de lege are ca obiect de reglementare reforma sistemului de pensii printr-un nou cadru legislativ, care vizează în special corectarea inechităților din sistemul public de pensii, sustenabilitatea și predictibilitatea sistemului și respectarea principiului contributivității în raport cu beneficiarii drepturilor de pensie.

Printre principalele reglementări se regăsesc:

  • introducerea unei noi formule de calcul, bazată pe numărul de puncte realizat de fiecare beneficiar potrivit principiului contributivităţii;
  • stabilirea vârstei standard de pensionare la 65 de ani, atât pentru femei, cât și pentru bărbați; stagiul minim este de 15 ani, iar stagiul complet de cotizare contributiv de 35 de ani;
  • reducerea vârstelor standard de pensionare pentru persoanelor care au realizat stagiu de cotizare contributiv în condiții de muncă speciale și deosebite, în condiții de handicap sau au depășit stagiul complet de cotizare;
  • stagiul de cotizare mai mare de 25 de ani va fi răsplătit cu puncte suplimentare pentru vechime;
  • normalizarea condițiilor speciale și deosebite de muncă până în anul 2035;
  • acordarea unor beneficii pentru mame, care se pot pensiona mai devreme cu câte şase luni pentru fiecare copil pe care l-au născut şi crescut, până la vârsta de 16 ani, în limita unei reduceri maxime de trei ani şi şase luni; luarea în calcul la stabilirea pensiei a sporurilor nepermanente pentru care s-au plătit contribuții.
Citește și  Primul partid care şi-a anunţat prezidenţiabilul. PNL îl vrea pe Iohannis pentru încă cinci ani la Cotroceni. Orban este OFICIAL propunerea de premier a liberalilor.

La data intrării în vigoare a prezentei legi, valoarea punctului de referință este 81 de lei, iar valoarea punctului de pensie în vigoare în anul 2024 este 2032.

Dezbaterile pe marginea legii pensiilor au fost aprinse, marți, în comisiile de specialitate din Senat. Acestea au fost purtate în lipsa reprezentanților Ministerului de Finanțe.

„Nu aș fi dat din buzunarul nostru, prin PNRR, 240.000 de euro să cumpăr penisuri și vagine de pluș”, le-a spus Daniel Zamfir senatorilor USR.

Raportul a fost votat favorabil de 18 senatori, unul a votat împotrivă, iar opt s-au abținut.

„Toate aspectele legate de Legea Pensiilor, inclusiv cele privitoare la sursele de finanțare, au fost clarificate în ședința Coaliției din această după-amiază. Prin urmare, Legea intră în line dreaptă în Parlament, fiind susținută de întreaga Coaliție. Totodată, am decis ca, împreună cu domnul președinte Ciucă, să depunem cât mai repede un proiect pentru combaterea evaziunii fiscale și creșterea încasărilor la buget. Îi asigur pe pensionari că ne vom ține de cuvânt! Pensiile vor fi indexate, iar inechitățile eliminate prin recalculare”, anunța luni premierul Marcel Ciolacu, președintele PSD.

blank