Pentru a incepe scoala de soferi, aveti nevoie de o serie de documente, despre care vom vorbi mai pe indelete in urmatoarele randuri.
Primul lucru de care trebuie sa va ocupati este obtinerea cazierului judiciar. Perioada de valabilitate a acestuia trebui sa fie de minim 6 luni. Urmeaza achitarea taxei pentru examenul auto. Aceasta difera de la un candidat la altul, in sensul in care cei care au absolvit o scoala de soferi vor achita 6 lei, in timp ce candidatii cu permisul anulat vor fi suprataxati (84 de lei). La aceasta din urma suma vor fi nevoiti sa renunte si cei care au picat de trei ori examenul din cadrul aceleiasi categorii, dar si candidatii care nu au carnet, exceptie facand categoriile B, B1, BE.
Lista de documente necesare prevede si o taxa pentru eliberarea permisului. 68 de lei vor intra in conturile deschise la sucursalele BCR si CEC din tara.
Apoi, DRPCIV trebuie sa se asigure de faptul ca sunteti apt din punct de vedere psihologic pentru a obtine permisul auto. Aceasta verificare se va face pe baza unui aviz valabil pe o perioada de un an. Unde mergeti pentru a fi consultati? La orice cabinet individual de psihologie recunoscut de Colegiul Psihologilor din Romania.
Dosarul va include, de asemenea si un aviz potrivit caruia sunteti declarat apt sau nu din punct de vedere medical. Valabilitatea acestuia coincide cu cea a avizului psihologic. Una din policlinicile autorizate de Directia de Sanatate Publica va va furniza actul necesar.
Copia dupa buletin (sau CI) si o fotografie tip permis auto se subinteleg, practic, ca de altfel si cererea de inscriere la examen ce trebuie completata la scoala de soferi pentru care ati optat. Tot de acolo veti obtine si cel din urma document, in speta fisa scolarizare dactilografiata. De aici se poate alege o scoala de soferi competenta: www.odat.ro/scoala-de-soferi
Acum, nu va mai ramane decat sa va uram succes la invatat si la examenul auto!
Cum inveti eficient pentru a trece cu brio de scoala de soferi?
Odata ce te-ai hotarat sa dai examenul de soferi, trebuie sa te pui serios cu burta pe invatat, pentru a putea lua din prima carnetul mult visat. Pentru asta trebuie sa tii cont de mai multe detalii si sa respecti intocmai sfaturile celor care fie au dat examenul, fie se afla in masura de a-ti da aceste sfaturi, precum instructorul sau profesorul de la orele de legislatie.
Inainte de a te apuca de invatat, trebuie sa citesti cel putin odata codul rutier, deoarece contine toate datele necesare unei treceri cu brio de examenul de soferi. Acest cod rutier se schimba de la an la an, asadar, ai grija sa detii ultima varianta disponibila.
Dupa ce ai citit codul rutier, trebuie sa te apuci de invatat. Iata cateva metode eficiente de invatat, pentru a trece cu brio de scoala de soferi:
Rezolva cat mai multe chestionare. Fie ca e vorba de chestionare online sau de chestionare pe hartie, este bine sa rezolvi cat mai multe, pentru ca in felul acesta vei reusi sa repeti de mai multe ori fiecare intrebare posibila si sa iti conturezi foarte bine o idee de raspuns corect, pentru majoritatea problemelor;
Stabileste-ti un target. Calculeaza cate zile ai pana examen si stabileste care e scopul tau. Propune-ti spre exemplu, sa rezolvi 20 de chestionare pe zi. Chiar daca, cel mai probabil nu vei reusi sa ajungi la targetul propus, macar vei avea in fiecare zi remuscari pentru faptul ca nu ai atins targetul si a doua zi vei invata cu mai mult spor;
Invata semnele de circulatie. Este foarte important sa stii semnele de circulatie. E un punct pe care multi il neglijeaza si care duce la esec;
Nu te lasa pana nu rezolvi minim 10 chestionare consecutiv, in care sa gresesti maxim 4 intrebari. Acest lucru iti va garanta faptul ca vei trece cu usurinta de sala, fara sa ai prea mari emotii;
Axeaza-te pe chestionare online drpciv! Acestea sunt chestionare oficiale, care nu au greseli si care in general se dau si la examen. Rezolva doar chestionare drpciv si, daca vei respecta si celelalte spaturi, succesul va fi garantat!
Odihneste-te! Odihna este extrem de importanta, mai ales in momentele de stres sau cand urmeaza un examen important. Nu incerca sa inveti pe ultima suta de metri si odihneste-te cat mai bine, pentru a fi cat mai apt in ziua examenului!