Actualitate

La Iași, autoritățile române s-au prin în horă cu ochii la Basarabia

Manifestările oficiale de sărbătorire a Unirii Basarabiei cu Țara Românească se țin, firesc, la Iași, cu discursuri ale oficialităților române, în frunte cu Klaus Iohannis și cu Hora Unirii (la fel de evident). Anul ăsta, însă, suntem noi, aici, dincoace de Prut, sărbătorind o Unire din care Basarabia nu mai face parte. În Basarabia, pre numele ei Republica Moldova, la Chișinău sunt mii de oameni în stradă, nemulțumiți de modul în care au fost aleși cei care urmează să îi conducă și alte sute de mii de oameni, timorați de turbulențe și speriați de apropierea prea mare de Moscova.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, duminică, la Iaşi, că România rămâne „un partener de încredere” pentru Republica Moldova. El a afirmat, cu prilejul manifestărilor dedicate împlinirii a 157 de ani de la Ziua Principatelor Române”, că România va sprijini „aspiraţiile europene” ale Moldovei. „Suntem la câţiva kilometri de frontiera cu Republica Moldova şi cred că este un moment potrivit pentru a ne îndrepta gândurile către fraţii noştri de peste Prut. Istoria şi limba comune contribuie la consolidarea identităţii şi solidarităţii dintre statele noastre. Vă asigur că România sprijină cu tot ce este posibil aspiraţiile europene ale Republicii Moldova şi rămâne un partener de încredere”, a spus Iohannis, citat de Agerpres.

Premierul Dacian Cioloş a susținut, la manifestarea de la Iaşi, că România este alături de Republica Moldova, iar guvernul de la Bucureşti reconfirmă sprijinul pentru aspiraţiile cetăţenilor acestei ţări. „Fraţii de peste Prut trec prin profunde provocări sociale şi politice. Suntem alături de ei în această perioadă şi le reconfirm sprijin pe care Guvernul îl acordă aspiraţiilor cetăţenilor Republicii Moldova pentru o societate care să respecte adevăratele valori civice şi europene”, a spus Cioloş. De asemenea, el a afirmat că Guvernul pe care îl conduce va valorifica ideea unirii. ”În fiecare an, venim de 24 Ianuarie la Iaşi, pentru a evoca primul pas important în devenirea României moderne. Ideea sub care se desfăşoară această sărbătoare este unire, o idee nobilă atunci, utilă şi generoasă şi acum. Unirea a făcut ca Principatele Române de acum 157 de ani să prindă forţă în jurul unui proiect de ţară. La un proiect de ţară, pe alte coordonate, pornind de la alte premise, lucrăm şi acum. Guvernul pe care îl conduc îşi propune să valorifice generoasa idee a unirii, în jurul unor principii generale şi obiective larg împărtăşite’, a menţionat premierul Cioloş.

La finalul manifestărilor din Piaţa Unirii din Iaşi, şeful statului s-a prins în horă cu premierul Dacian Cioloş, preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, primarul Chişinăului, Dorin Chirtoacă, dar şi restul autorităţilor centrale şi locale. Spre deosebire de anii precedenţi, hora a fost restrânsă, fiind excluşi persoanele din mulţime, ceea ce i-a nemulţumit pe unii dintre ei, conform Agerpres.

Președintele Klaus Iohannis și premierul Dacian Cioloș chiar au fost huiduiți în timpul discursurilor lor. Nu din cauza faptului că n-au participat și persoane din mulțime la Hora în care s-au prins ei, ci din motive stricte de politică: că actualul guvern nu este cu adevărat tehnocrat.

Cu ochii la primarul Chișinăului, prezent la aniversarea Unirii, la Iași, prim-vicepreședintele PNL Ludovic Orban a transmis populației că România ar să fie mai preocupată de ceea ce se întâmplă în Republica Moldova, aflată într-o „situaţie extrem de dificilă”.

blank