Joe Biden, despre talibani: „Cred că ei trec printr-un fel de criză existenţială”
Featured, International

Joe Biden, despre talibani: „Cred că ei trec printr-un fel de criză existenţială”

Talibanii trebuie să se decidă dacă vor să fie sau nu recunoscuţi de comunitatea internaţională, a declarat preşedintele american Joe Biden într-un interviu difuzat joi de postul ABC.

Preşedintele american Joe Biden a adăugat că el nu crede că gruparea şi-a schimbat convingerile sale fundamentale, potrivit Reuters.

Întrebat dacă el consideră că talibanii s-au schimbat, Biden a răspuns prompt pentru ABC News: “Nu”.

“Cred că ei trec printr-un fel de criză existenţială pe tema: vor să fie sau nu recunoscuţi de comunitatea internaţională drept un guvern legitim? Nu sunt sigur că este cazul”, a apreciat Biden.

După 20 de ani de război împotriva unei coaliţii internaţionale conduse de SUA, insurgenţii care au venit acum la putere vor trebui să facă faţă altui tip de probleme, remarcă Biden, adăugând că talibanii trebuie să se întrebe dacă sunt capabili să asigure nevoile afganilor, potrivit Agerpres.

Dacă talibanii au voinţă puternică de a-şi pune în practică ideologia islamistă, “ei vor trebui să se preocupe dacă vor avea de mâncare, dacă vor avea venituri… şi dacă vor putea să gestioneze economia”, a atenţionat Biden, citat de AFP.

“Ei vor trebui să se preocupe dacă pot sau nu să menţină unitatea societăţii’ afgane, a subliniat preşedintele american în interviul acordat miercuri.

Joe Biden, care a apărat retragerea haotică din ultimele zile a soldaţilor americani, a celor străini şi aliaţilor afgani după victoria talibanilor, a afirmat că ‘nu contează’ pe aceştia că şi-ar putea modifica priorităţile.

Pe de altă parte, “nu sunt sigur că aş fi prezis” scenele actuale cu lideri talibani care cooperează cu militari americani ‘pentru a asigura o evacuare în siguranţă a cetăţenilor americani’, a recunoscut el.

Dacă grupări teroriste antiamericane, precum Al Qaida, vin să se stabilească din nou în Afganistanul controlat de talibani, SUA îşi menţin ‘o capacitate dincolo de orizont pentru a le elimina’, a declarat preşedintele american, referindu-se la rachete şi alte dispozitive cu rază lungă de acţiune.

Pentru moment, ameninţarea este mult mai importantă în Siria sau în Africa de Est, “decât în munţii Afganistanului”, a opinat Biden, citat de AFP.

În acelaşi timp, liderul de la Casa Albă a apreciat că războiul nu este răspunsul la îngrijorările cu privire la încălcările drepturilor femeilor în Afganistan, după preluarea puterii de către talibani. Va fi nevoie de presiuni economice şi diplomatice – şi nu de forţă militară – pentru a asigura drepturile femeilor în Afganistan.

“Ideea potrivit căreia putem garanta drepturile femeilor pe mapamond prin forţă militară nu este raţională”, a declarat el în interviul pentru ABC, primul după ce talibanii au preluat puterea la Kabul.

“Uitaţi-vă la ceea ce se întâmplă cu uigurii în vestul Chinei. La ceea ce se întâmplă în alte locuri ale lumii”, a subliniat preşedintele democrat, potrivit căruia modalitatea de a lupta împotriva încălcărilor drepturilor femeilor “nu este printr-o invazie militară’.

“Metoda de a aborda această problemă este de a pune presiune economică, diplomatică şi internaţională asupra lor pentru ca ei să-şi schimbe comportamentul”, a spus el în continuare.

Joe Biden a menţionat că multe femei încearcă să părăsească Afganistanul cu ajutorul evacuărilor americane de pe aeroportul din Kabul. El le-a cerut consilierilor săi să primească aceste femei în avioane şi să le evacueze familiile. “Ar trebui să evacuăm cât mai multe posibil”, a adăugat preşedintele.

Uniunea Europeană şi SUA s-au declarat miercuri “profund îngrijorate” de situaţia femeilor din Afganistan, cerând talibanilor să evite “orice formă de discriminare şi abuz” şi să le menţină drepturile, potrivit unei declaraţii comune, citată de AFP.

blank