Iohannis
Actualitate

Iohannis, despre posibila intrare a României în război. „Suntem pregătiţi de orice scenariu”

Situația din Ucraina se tensionează și mai mult. Pe de-o parte, la întâlnirea NATO din SUA, s-a luat decizia unor noi sancțiuni împotriva Rusiei. Pe de altă parte, agențiile de presă spun că Ucraina primește un sistem american de apărare antiaeriană. Cât despre ce se întâmplă pe frontul ucrainean, aflăm că se dau lupte crâncene de-a lungul liniei frontului, cu unele „rezultate pozitive”. În Rusia, aliații lui Putin își exprimă îngrijorarea cu privire la „excesele” mobilizării. Aflat în SUA, Klaus Iohannis a făcut precizări despre posibila intrare a României în război. Printre cele enunțate, președintele român declară că „Suntem pregătiţi de orice scenariu”.

Războiul Rusia-Ucraina: lupte crâncene de-a lungul liniei frontului
Volodimir Zelenski, a declarat duminică că au loc lupte grele cu forțele rusești.

Luptele se dau în multe locuri de-a lungul liniei frontului, unele cu „rezultate pozitive” pentru Kiev.

„Aceasta este regiunea Donețk, aceasta este regiunea noastră Harkov. Aceasta este regiunea Kherson, dar și regiunile Mykolaiv și Zaporizhzhia.

Avem rezultate pozitive în mai multe direcții.”, a declarat Zelenski în discursul său video.

Zelenski a mai declarat în interviul difuzat duminică că a primit sisteme sofisticate de apărare antiaeriană de la Statele Unite.

Aceasta a fost prima recunoaștere a faptului că Ucraina a primit Sistemul național avansat de rachete sol-aer (NASAMS).

Sistemul a fost căutat de mult timp de Kiev. Expedierea a fost aprobată de Washington la sfârșitul lunii trecute.

„Avem absolută nevoie ca Statele Unite să dea dovadă de leadership.

Să ofere Ucrainei sistemele de apărare aeriană.

Klaus Iohannis: Vreau să îi mulțumesc președintelui (Joe) Biden pentru o decizie pozitivă care a fost deja luată”, a mai declarat Zelenski, potrivit Reuters.

Klaus Johannis: Suntem pregătiţi de orice scenariu. 

Săptămâna trecută a avut loc o întâlnire la nivel înalt a membrilor NATO, în Statele Unite ale Americii. Majoritatea liderilor au fost prezenți, inclusiv Klaus Iohannis.

Printre primele măsuri discutate au fost noile sancțiuni împotriva Kremlinului.

De altfel, Statele Unite au impus joi noi sancțiuni economice împotriva unui număr important de oligarhi ruși.

Printre ei sunt unii pe care SUA îi acuză de furtul de cereale ucrainene, un oficial care ar fi dirijat deportarea a zeci de mii de copii ucraineni în Rusia și rude ale liderului cecen Ramzan Kadîrov.

„Statele Unite continuă să ceară socoteală guvernului rus pentru războiul său împotriva Ucrainei”, a declarat secretarul de stat american Antony Blinken.

Încă din primele zile ale conflictului s-a pus o întrebare, dacă România este pregătită să facă față unui război direct cu Kremlinul.

Deși parte a strategilor spun că există varianta unui eșec, Klaus Iohannis este încrezător în capacitățile militare române, declarând că „Suntem pregătiţi de orice scenariu”:

„România, ca parte a NATO, este pregătită de orice scenariu, doar că nu ne dorim orice scenariu. România nu are de gând să intre în război.

Noi respingem cu fermitate acest narativ care a fost prezentat şi cred că este un lucru de la sine înţeles să cercăm să corectăm noi aceste mesaje.

Nu-şi doreşte nimeni războiul în afară de Rusia, care a atacat Ucraina, iar noua evoluţie a narativului care este o ameninţare mai mult sau mai puţin directă cu un război nuclear împotriva Europei, este inacceptabilă şi trebuie combătută cu toată hotărârea.”, declara Klaus Iohannis, vineri, după întrevederea NATO.

UE este pe cale să impună noi sancțiuni împotriva Rusiei

UE, în coordonare cu partenerii săi, ia în considerare impunerea de sancțiuni suplimentare împotriva Rusiei.

Nu există nicio certitudine cu privire la ceea ce vor implica aceste noi SANCȚIUNI, spun surse din cadrul UE.

Potrivit Înaltului Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe, acestea vor viza persoane și sectoare suplimentare ale economiei rusești, inclusiv sectoare tehnologice.

blank