Pilonul 2
Economic

Inflaţia a afectat și fondurile din Pilonul 2 de pensii

Valoarea fondurilor pentru Pilonul 2 de pensie au scăzut cu 6,4 procente în ultimul an, pe fondul inflaţiei resimţite la nivel mondial, accentuată odată cu declanşarea războiului din Ucraina de către Rusia.

Scăderea valorii fondurilor în care ajung contribuțiile pentru Pilonul 2 de pensii înseamnă, pe scurt, că o persoană care s-a pensionat anul trecut, având exact aceleași date salariale și de contributivitate, are un venit mai mare decât una care se pensionează acum.

25% din salariul brut al unui angajat merge către bugetul de asigurări sociale, dintre care 21% către Pilonul 1, pensia de stat, către sănătate şi către şomaj, iar 3,75% către Pilonul 2, adică pensia privată obligatorie.

În momentul de faţă sunt şapte fonduri private de pensii autorizate de ASF să gestioneze aceste sume. De la începutul anului, potrivit unei analize, toate au înregistrat scăderi. Vorbim, în medie, despre o scădere de 7,2%. În ultima perioadă scăderile au fost între 5 şi 8 la sută.

„Dacă ne uităm la portofoliul fondurilor de pensii vedem că undeva la 60% din portofoliu sunt titluri de stat, în general obligaţiuni, iar undeva la 25% acţiuni, în special pe Bursa de Valori Bucureşti.”, spune Adrian Codârlaşu, vicepreşedinte CFA România, potrivit Observatornews.

„Este o evoluţie de conjunctură, însă, pe termen mediu şi lung, expunerea la tiluri de stat va fi de natură să aducă randamente fondurilor de pensii private. Ne putem aştepta la o revenire odată cu primele semnale că inflaţia începe să scadă.”, a declarat şi Radu Crăciun, expert în pensii private.

blank