Administratie Locala, Featured

Incepe cea de-a patra editie a Festivalului etniilor – ETNORAMA!

 Primaria Capitalei, prin creart – Centrul de Creatie, Arta si Traditie al Municipiului Bucuresti, va invita in perioada 18 – 20 mai, la cea de-a patra editie a Festivalului Etnorama, in parcul Regele Mihai I (Herastrau – intrarea Charles de Gaulle).

         An de an, Etnorama celebreaza diversitatea culturala din Romania in toate formele ei, prin muzica, dans, mestesuguri si gastronomie, in cel mai mare parc din capitala. Intrarea la toate activitatile este libera!

         Concerte

         In fiecare zi, incepand cu ora 19:00, pe scena in aer liber din cadrul festivalului, vor reprezenta muzica cu influente folclorice romanesti: Argatu’ & Mos Martin, Domino, Zdob si Zdub, Fanfare Ciocarlia si Loredana & Banda Agurida, iar de dincolo de granite Russkaja (Austria), Gipsy Groove (Serbia), Kal (Serbia) si N.O.H.A. sunt cei care vor aduce in Romania muzica cu influente folclorice internationale.

         Spectacole ale minoritatilor

         Cele mai importante minoritati din tara vin la Etnorama sa ne prezinte cantecele, portul si dansurile  traditionale, intr-un spectacol plin de culoare si energie. Timp de trei zile, veti putea descoperi minoritatea italiana – reprezentata de Ansamblul „Di Nuovo Insieme” si „L’Allodola”, minoritatea poloneza – „Mala Poiana”, minoritatea maghiara – ansamblul „Bekecs”, minoritatea ucraineana – ansamblu „Koracioc”, comunitatea aromana – ansamblul „Sarighiol de deal”, minoritatea slovaca – ansamblul „Cerovina”, minoritatea roma – ansamblul „Doina Dobrogei”, minoritatea sarba – ansamblul „Sveti Nikola Deta”, minoritatea germana – ansamblul „Korona”, minoritatea turco-tatara – ansamblul „Canlar”, minoritatea greaca – ansamblul „Ellas”.

         Caravana Mestesugurilor

         Un element de noutate al acestei editii il reprezinta Caravana Mestesugurilor, un proiect de promovare si popularizare a mestesugurilor traditionale in randul publicului larg, prin demonstratii si prima initiere. Caravana readuce in atentia publicului obiceiul fierarilor, al dogarilor sau al caldararilor, care calatoreau din sat in sat si raspundeau nevoilor comunitatilor de odinioara. Acest atelier mobil vine la Etnorama pentru a oferi demonstratii din tainele a patru mestesuguri, respectiv olarit, fierarie, linogravura si tesatorie.

         Etno bazar – targ si expozitii de obiecte si mestesuguri ale etniilor

         Din cadrul evenimentului nu puteau lipsi obiectele populare lucrate cu maiestrie si migala de mesteri priceputi, care duc mai departe tehnicile invatate din batrani. Vizitatorii vor putea gasi in bazarul festivalului produse mestesugaresti sasesti, maghiare, rome sau chiar din America Latina. Printre acestea se regasesc produse din piele, ceramica, sticla, lemn si diverse accesorii lucrate manual.

         Zona gastronomica

         Gastronomia comunitatilor etnice a imbogatit de-a lungul timpului bucataria romaneasca prin retete specifice, care au devenit nelipsite de pe mesele romanilor. Festivalul etniilor aduce in aer liber o zona gastronomica cu preparate traditionale unguresti, macedonesti, turcesti, romanesti sau americane, precum: kurtos, pite, pastrame de miel si de oaie, baclava, cafea la nisip, kebab, gogosi americane, inghetata, clatite si multe altele.

blank