Featured, Social

In actualul context, gazele trebuie să se ieftinească

Pretul gazelor nu ar trebui plafonat la valorile actuale, acest lucru însemnând , de fapt, o scumpire, ci ele ar trebui să se ieftinească major, având în vedere contextul actual. O spune președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, care confirmă astfel ceea ce publicația noastra deja a a analizat Prețul utilităților NU trebuie plafonat, ANRE trebuie să decidă ieftinească.

Preţul gazelor ar trebui să se ieftinească pentru toţi consumatorii de la 1 iulie, când piaţa gazelor va fi complet liberalizată, a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.
„Părerea mea personală este că preţul gazelor ar trebui să scadă de la 1 iulie pentru toţi consumatorii, odată cu liberalizarea, dar acest lucru trebuie verificat şi cu Ministerul Energiei şi cu Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie. Eu mă aştept să văd scăderi ale preţului, pentru că, în primul rând, scade preţul barilului, iar o anumită legătură între preţul barilului şi cel al gazelor există. În al doilea rând, probabil va avea loc o scădere a consumului, odată cu venirea verii. Apoi depozitele de gaze sunt pline, deci producătorii nu au unde să mai depoziteze, astfel că mă aştept să vedem o scădere a preţului. Dar, repet, este o părere strict personală”, a precizat el.
Piaţa gazelor va fi complet liberalizată la 1 iulie 2020, inclusiv pentru populaţie. La energie electrică, preţurile pentru consumatorii casnici vor rămâne reglementate de către ANRE până la finalul acestui an. Piaţa gazelor va fi complet liberalizată la 1 iulie 2020, inclusiv pentru populaţie. La energie electrică, preţurile pentru consumatorii casnici vor rămâne reglementate de către ANRE până la finalul acestui an.
Gazul este intr-un proces de ieftinire constanta, pe pietele internationale si bursa romaneasca, atat din pricina unei supraoferte de piata cat si, mai recent, pentru ca Arabia Saudita si Rusia sunt intr-un razboi comercial care a dus la prabusirea pretului petrolului, pe care cel al gazului il urmeaza, cu o intarziere de cateva luni. In pretul final, la consumator, marfa gaz conteaza in proportie de circa 50%, restul fiind diverse tarife si taxe. Astfel, o ieftinire cu 10% a gazului ar trebui sa aduca cu sine o scadere de circa 5% a facturilor.

blank